Δωροδοκία και ξέπλυμα χρημάτων είναι οι υποψίες εις βάρος του Γερμανού βουλευτή της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία, Πετρ Μπίστρον, που οδήγησαν χθες σε άρση της ασυλίας του από την Μπούντεσταγκ και σε εκτεταμένες έρευνες σε Βερολίνο, Βαυαρία και στη Μαγιόρκα κατόπιν παραγγελίας της εισαγγελίας του Μονάχου. Εντεκα εισαγγελείς και 70 αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, που διατάχθηκε ύστερα από ρεπορτάζ της τσεχικής εφημερίδας Denik N. Με βάση αυτό το δημοσίευμα, ο Μπίστρον ήρθε στις αρχές Απριλίου σε επαφή με το φιλορωσικό δίκτυο Voice of Europe (VoE) και ίσως έλαβε χρήματα από τη Ρωσία.
Οι κατηγορίες εις βάρος του βασίζονται σε ηχογραφήσεις των τσεχικών μυστικών υπηρεσιών, στις οποίες εμφανίζεται να μετράει χαρτονομίσματα. Η ηγεσία της AfD έχει εξαρχής στηρίξει τον βουλευτή της. Εκτός από το σπίτι και το γραφείο του, έρευνες πραγματοποιήθηκαν και σε μάρτυρες που δεν θεωρούνται ύποπτοι για κάτι, σύμφωνα με διευκρινίσεις της εισαγγελίας του Μονάχου. Βουλευτές του κόμματός του θεωρούν τη διαδικασία εκστρατεία στοχοποίησης της AfD, προκειμένου να πληγεί ο προεκλογικός αγώνας της, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μάρτιν Ζίχερτ.
Οι έρευνες εις βάρος του ακροδεξιού βουλευτή σχετίζονται με το σκάνδαλο άσκησης ρωσικής επιρροής από το Voice of Europe. Οι Αρχές της Τσεχίας επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της πλατφόρμας στα τέλη Μαρτίου. Με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, το μέσο δεν διέσπειρε απλώς ρωσική προπαγάνδα σε 16 γλώσσες, αλλά επιχείρησε παράλληλα να χρηματοδοτήσει υποψηφίους για τις ευρωεκλογές. Στο μεταξύ, Ρώσοι εισαγγελείς χαρακτήρισαν χθες το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό μέσο SOTA «ανεπιθύμητο» οργανισμό, όρος που ισοδυναμεί με απαγόρευσή του στη χώρα. Ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να εκθέσει όποιον εργάζεται για την πλατφόρμα ή μοιράζεται το περιεχόμενό της στον κίνδυνο δίωξης από τις Αρχές. Το SOTA είναι γνωστό από την κάλυψη αντιπολιτευτικών διαδηλώσεων και δικών αντιφρονούντων, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Την ίδια στιγμή, την επιβολή ποινής 17ετούς κάθειρξης στον 77χρονο Ρώσο επιστήμονα Ανατόλι Μασλόφ, ο οποίος κατηγορείται για «διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες», ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant. Ο Ανατόλι Μασλόφ δικάζεται για εσχάτη προδοσία σε μια κεκλεισμένων των θυρών δίκη. Σύμφωνα με την Kommersant, η υπεράσπιση δήλωσε ότι μια ποινή φυλάκισης θα ισοδυναμούσε με θανατική ποινή, λόγω της ηλικίας και της κακής κατάστασης της υγείας του.