Ορμπαν για Φίτσο: «Βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου»

Ορμπαν για Φίτσο: «Βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου, δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας που προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας σήμερα, Παρασκευή, κι ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Σλοβάκος ηγέτης εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του στην πρωτεύουσα της χώρας.

«Προσευχόμαστε για τον πρωθυπουργό και στηρίζουμε τη Σλοβακία», είπε ο Β. Ορμπαν. «Του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δουλειά. Ο Ρόμπερτ Φίτσο βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ο Ορμπαν είπε ότι ακόμη και αν ο Φίτσο αναρρώσει, θα μείνει εκτός καθηκόντων για μήνες, σε μια κρίσιμη στιγμή ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εκλογή που θα αποφασίσει όχι μόνο για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μαζί με τις εκλογές στις ΗΠΑ μπορεί να καθορίσει την πορεία του πολέμου και της ειρήνης στην Ευρώπη», είπε ο κ. Ορμπαν.

«Σε αυτή την κατάσταση θα χρειαζόμασταν πολύ τον Ρόμπερτ Φίτσο και μια Σλοβακία υπέρ της ειρήνης».

Μεταφορά

Στο μεταξύ, Σλοβάκοι γιατροί θα συναντηθούν τη Δευτέρα για να αξιολογήσουν την υγεία του κ. Φίτσο και να συζητήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς του από την Μπάνσκα Μπίστριτσα στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα, ανέφεραν σήμερα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, χωρίς να αναφέρουν πηγές.

Ο κ. Φίτσο παραμένει σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση και μπορεί να μιλήσει λίγο, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Πίτερ Πελεγκρίνι.

Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ιατρικό συμβούλιο θα συγκληθεί τη Δευτέρα για να αξιολογήσει την κατάστασή του και να αποφασίσει εάν θα μπορούσε να μεταφερθεί από την σλοβακική πόλη Μπάνσκα Μπίστριτσα στην Μπρατισλάβα. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος aktuality.sk απέδωσε αυτές τις πληροφορίες σε διευθυντή νοσοκομείου.

Οι πέντε πυροβολισμοί συνιστούν την πρώτη μεγάλη απόπειρα δολοφονίας ενός Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια και έχει προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη.

Πολιτικοί αναλυτές και νομοθέτες λένε ότι έχει αποκαλύψει ένα όλο και πιο πολωμένο πολιτικό κλίμα τόσο στη Σλοβακία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT