Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει κατάληψη του Χαρκόβου

Πούτιν: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει κατάληψη του Χαρκόβου

Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν «νεκρή ζώνη» για την προστασία των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, τόνισε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας επιδιώκουν να δημιουργήσουν «νεκρή ζώνη» για την προστασία των ρωσικών παραμεθόριων περιοχών.

Η Ρωσία δεν έχει σχέδιο κατάληψης της πόλης του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, τόνισε ο Πούτιν.

«Απάντηση» για το Μπέλγκτοροντ

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα.

Ανέφερε ότι η πρόσφατη προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο ήρθε ως «απάντηση στους βομβαρδισμούς ρωσικών συνοριακών περιοχών όπως το Μπέλγκοροντ» από την Ουκρανία.

«Βομβάρδισαν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν κατοικημένες γειτονιές στις συνοριακές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ», τόνισε ο Πούτιν.

«Πεθαίνουν άμαχοι εκεί. Είναι προφανές. Πυροβολούν απευθείας το κέντρο της πόλης, τις κατοικημένες περιοχές. Και είπα δημοσίως ότι αν αυτό συνεχιστεί, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε ζώνη ασφαλείας, νεκρή ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Χάρκοβο, ο Πούτιν απάντησε ότι «δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».

Τι είπε για τον Ζελένσκι

Παράλληλα, ο Πούτιν αμφισβήτησε την πολιτική νομιμότητα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απουσία σχεδίου για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος επανεξελέγη για εξαετή θητεία τον Μάρτιο, ανέφερε ότι για το ζήτημα θα αποφασίσει το συνταγματικό δικαστήριο και το πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας.

Σχολίασε ακόμη ότι το ζήτημα έχει σημασία για τη Ρωσία, διότι εάν και όταν υπογράψει στο μέλλον συμφωνία για τον πόλεμο, θέλει να είναι σίγουρη ότι θα υπογράψει με το σωστό πρόσωπο.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT