Συμβούλιο Ε.Ε.: Αναστολή λειτουργίας τεσσάρων ρωσικών μέσων ενημέρωσης

Συμβούλιο Ε.Ε.: Αναστολή λειτουργίας τεσσάρων ρωσικών μέσων ενημέρωσης

Η απόφαση αφορά συγκεκριμένα το δίκτυο Voice of Europe, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων και μετάδοσης πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τέσσερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποφάσισε επισήμως σήμερα το Συμβούλιο της Ε.Ε., με το σκεπτικό ότι «διαδίδουν και στηρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Γίνεται εκτενής αναφορά και στην προσπάθεια της Ρωσίας να παρέμβει σε εκλογικές διαδικασίες καθώς μέσω των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης «στοχεύει» εναντίον ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων στο πλαίσιο της στρατηγικής αποσταθεροποίησης της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της. Η απόφαση αφορά συγκεκριμένα το δίκτυο Voice of Europe, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και τις εφημερίδες Izvestia και Rossiyskaya Gazeta.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ε.Ε. υπογραμμίζεται ότι «τα μέσα αυτά είναι υπό τον διαρκή άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της ρωσικής ομοσπονδίας. Υπήρξαν ουσιώδη και καθοριστικά για την προώθηση και την υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καθώς και για την αποσταθεροποίηση των γειτονικών χωρών της».

Πάντως, το Συμβούλιο της Ε.Ε. τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων και διευκρινίζει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα δεν εμποδίζουν τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης και το προσωπικό τους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση της ρωσικής ομοσπονδίας έχει εμπλακεί σε συστηματική, διεθνή εκστρατεία χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης και πληροφορίας, σε παρεμβάσεις και σοβαρή στρέβλωση των γεγονότων προκειμένου να δικαιολογήσει και να στηρίξει την πλήρους κλίμακας επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και να ενισχύσει τη στρατηγική αποσταθεροποίησης των γειτονικών της χωρών, της Ε.Ε και των κρατών-μελών» σημειώνει η ανακοίνωση, ενώ προσθέτει: «Ειδικότερα, οι δραστηριότητες προπαγάνδας, χειραγώγησης πληροφοριών και παρέμβασης έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια στοχεύσει το ουκρανικό κράτος και τις αρχές του, τους Ουκρανούς πολίτες, καθώς και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, ιδίως κατά τις εκλογικές περιόδους, καθώς και την κοινωνία των πολιτών, τους αιτούντες άσυλο, ρωσικές εθνικές μειονότητες, μειονότητες φύλου, και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της».

Υπενθυμίζεται ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου «επιβεβαιώθηκε η ακλόνητη στήριξη της Ε.Ε. προς την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και του νόμιμου δικαιώματός της στην αυτοάμυνα εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας». Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν ζητήσει εξάλλου περαιτέρω βήματα ώστε να «αποδυναμωθεί η δυνατότητα της Ρωσίας» να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο, περιλαμβανομένων νέων κυρώσεων.

Αμέσως μετά την κήρυξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, η Ε.Ε. είχε προχωρήσει σε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών και λειτουργίας των δικτύων Russia Today και Sputnik

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT