Γαλλία: Αντιδράσεις για την πρόσκληση της Ρωσίας στην επέτειο απόβασης στη Νορμανδία

Γαλλία: Αντιδράσεις για την πρόσκληση της Ρωσίας στην επέτειο απόβασης στη Νορμανδία

Κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε τις πρόσφατες γαλλικές ενέργειες «ανησυχητικές»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Γαλλίας να προσκαλέσει τη Ρωσία στην 80ή επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία από τους Συμμάχους στις 6 Ιουνίου έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις δυτικών χωρών, όπως η Βρετανία.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η πρόσκληση του Παρισιού και συγκεκριμένα των διοργανωτών της D-Day στη Ρωσία αιφνιδίασε ορισμένα κράτη της Δύσης. Αξιωματούχοι από το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν ανησυχίες για την κίνηση αυτή, εγείροντας ζητήματα πρωτοκόλλου και ερωτήματα σχετικά με τη διπλωματική συναναστροφή με τους Ρώσους εκπροσώπους.

Μάλιστα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου χαρακτήρισε τις πρόσφατες γαλλικές ενέργειες «ανησυχητικές» αναφερόμενος στην πρόσκληση που έλαβε η Ρωσία για την επέτειο, την πρόσφατη υποδοχή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Παρίσι και την αποστολή εκπροσώπου στην ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Διπλωμάτης από άλλο ευρωπαϊκό κράτος είπε ότι το Παρίσι «αιφνιδίασε τους πάντες» με την πρόσκληση προς τη Ρωσία. Ο ίδιος διπλωμάτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την έλλειψη επικοινωνίας μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης, δεδομένου ότι στην εκδήλωση αναμένεται να βρεθούν ακόμα και ηγέτες χωρών όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. 

Η «Mission Libération» η οποία διοργανώνει τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της απόβασης, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι θα προσκληθούν Ρώσοι εκπρόσωποι, αν και ο Πούτιν είναι persona non grata στην τελετή. Σημειώνεται ότι επικεφαλής της Mission Libération είναι ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον, Φιλίπ Ετιέν.

«Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, η Γαλλία δεν κάνει πολιτικό αναθεωρητισμό της ιστορίας. Ιστορικά, η Γαλλία πάντα προσκαλούσε χώρες των οποίων τα στρατεύματα είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία. Πρόσκληση έχει σταλεί και στο παρελθόν στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας. 

Η Mission Libération δεν επιβεβαίωσε ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συμπεριληφθεί ως προσκεκλημένοι, ούτε αν η Ρωσία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση. Αξιωματούχος της ομάδας δήλωσε ότι οι διοργανωτές επί του παρόντος «επικεντρώνονται περισσότερο στις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις μνήμης» παρά στις λεπτομέρειες της λίστας των προσκεκλημένων.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT