Πιέσεις για το Κολούμπια από κροίσους

Πιέσεις για το Κολούμπια από κροίσους

Ομάδα δισεκατομμυριούχων Εβραίων ζήτησε από τον δήμαρχο Νέας Υόρκης να διατάξει τη διάλυση της διαδήλωσης στο πανεπιστήμιο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πιέσεις φέρεται να άσκησε ομάδα δισεκατομμυριούχων προς τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, προκειμένου να διατάξει τη διάλυση της αντιπολεμικής κατασκήνωσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας Washington Post.

Στελέχη επιχειρήσεων, όπως ο ιδρυτής της εταιρείας σνακ Ντάνιελ Λουμπέτζκι, ο διαχειριστής αμοιβαίου κεφαλαίου Ντάνιελ Λεμπ, ο δισεκατομμυριούχος Λεν Μπλαβάτνικ και ο κτηματομεσίτης Τζόζεφ Σιτ, συζήτησαν μέσω βίντεο στις 26 Απριλίου με τον δήμαρχο Ανταμς, μία εβδομάδα μετά την πρώτη αστυνομική επιχείρηση στο Κολούμπια.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, οι συνομιλητές του Ανταμς συζήτησαν την προσφορά σημαντικής δωρεάς στην εκστρατεία του δημάρχου, ενώ αντάλλαξαν απόψεις μαζί του για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στους κοσμήτορες του ιδρύματος προκειμένου να επιτρέψουν την εισβολή της αστυνομίας στο κατειλημμένο από φοιτητές προαύλιο.

Ενας από τους συμμετέχοντες στη βιντεοκλήση αποκάλυψε ότι προσέφερε 2.100 δολάρια, το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσόν από φυσικά πρόσωπα, στην εκστρατεία του Ανταμς τον Απρίλιο. Κάποιοι άλλοι πρότειναν να αναλάβουν τη δαπάνη πρόσληψης ιδιωτικών ντετέκτιβ για τη «διαχείριση» των διαδηλώσεων. Εκπρόσωπος της δημαρχίας της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι η αστυνομία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ιδιωτικούς αστυνομικούς ή ερευνητές.

Για τη συζήτηση με τον Ανταμς ενημερώθηκαν μέσω γκρουπ στην εφαρμογή WhatsApp ορισμένοι από τους πλέον επιφανείς επιχειρηματίες και επενδυτές της χώρας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks Χάουαρντ Σουλτζ, ο ιδρυτής της εταιρείας υπολογιστών Dell Μάικλ Ντελ, ο επενδυτής Μπιλ Ακμαν και ο Τζόσουα Κούσνερ, αδελφός του γαμπρού του τέως προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ.

Το ιδιότυπο γκρουπ μεγιστάνων στο WhatsApp ενώνει ανθρώπους ταγμένους στη διαφύλαξη των συμφερόντων του Ισραήλ. Σε μήνυμα προς το γκρουπ στις 12 Οκτωβρίου, έξι ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο δισεκατομμυριούχος και κατασκευαστής Μπάρι Στέρνλιχ υπογραμμίζει τους σκοπούς της ομάδας: «Να αλλάξουμε το αφήγημα υπέρ του Ισραήλ, μεταδίδοντας τις αγριότητες της Χαμάς σε όλους τους Αμερικανούς».

Ο ακτιβισμός της ομάδας, που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Νέας Υόρκης. Το γκρουπ έφθασε να αριθμεί περισσότερα από 100 μέλη, με δώδεκα από αυτά να κατέχουν θέση στον ετήσιο κατάλογο δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes.

Τα μηνύματα της ομάδας ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο εύποροι Αμερικανοί αξιοποιούν τα πλούτη και την ισχύ τους για να διαμορφώσουν τις αμερικανικές αντιλήψεις για τη Γάζα και να πιέσουν πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες και πολιτικούς, όπως τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, να υιοθετήσουν τις θέσεις τους.

«Είναι ανοικτός σε κάθε μας ιδέα», έγραψε ο ιδρυτής της αλυσίδας Ashley Stewart και της παγκόσμιας μεσιτικής εταιρείας Thor Equities, Σιτ, σε μήνυμα προς το γκρουπ στις 27 Απριλίου για τον Ανταμς. «Οπως βλέπετε είναι σύμφωνος να προσλάβουμε ιδιωτικούς ντετέκτιβ, οι οποίοι θα συνεργασθούν με την υπηρεσία πληροφοριών της αστυνομίας», έγραψε ο Σιτ στην ομάδα μία ημέρα μετά τη σύσκεψη με τον Ανταμς.

Ο Κυπριο-ισραηλινός δισεκατομμυριούχος κατασκευαστής Γιακίρ Γκαμπάι είπε ότι συμμετείχε στη σύσκεψη με τον Ανταμς καθώς επιθυμούσε «να στηρίξει τα θύματα της Χαμάς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και να αντικρούσει τις ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που διασπείρονται σκόπιμα σε όλο τον κόσμο». Την αποκάλυψη της εφημερίδας υποβάθμισε το γραφείο του δημάρχου, υπονοώντας ότι πίσω από το ρεπορτάζ κρύβονται αντισημιτικά κίνητρα.

Μήνες πριν από την κατάληψη στο Κολούμπια, τα μέλη του γκρουπ είχαν συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, τον Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου, και τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτσογκ. Η ομάδα συνεργάσθηκε επίσης στην προβολή και προώθηση ταινίας 40 λεπτών από τον ισραηλινό στρατό για τα εγκλήματα της Χαμάς. Η ταινία προβλήθηκε στο Χάρβαρντ, ύστερα από πιέσεις που άσκησε ο Μπιλ Ακμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT