14 πίτσες για τον Τραμπ

Υπερασπιστική γραμμή Τραμπ με αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του Κοέν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Στην τελική ευθεία μπήκε χθες η δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την πληρωμή της Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να αποκρύψει τη μεταξύ τους ερωτική σχέση, με την έδρα να αναμένεται να ζητήσει στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας από τους ενόρκους να αποσυρθούν για την ετυμηγορία τους.

Την Πέμπτη, ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας κατά του Τραμπ, ο πρώην δικηγόρος του Μάικλ Κοέν, δέχθηκε μετωπική επίθεση από την υπεράσπιση, η οποία τον κατηγόρησε για ψευδορκία με κίνητρο την εκδίκηση εναντίον του πρώην εργοδότη του.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Κοέν και του συνηγόρου του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, σηματοδότησε την κορύφωση της διαδικασίας, που διήρκεσε ένα μήνα και φθάνει στο τέλος της. Η κατάθεση του Κοέν θα συνεχισθεί τη Δευτέρα το πρωί, ανοίγοντας τον δρόμο για τις αγορεύσεις των δύο πλευρών. Ο δικαστής Χουάν Μερτσάν έχει ζητήσει από τους δικηγόρους να αποφύγουν τη μακρηγορία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι αγορεύσεις τους δεν θα διαρκέσουν πάνω από μία ημέρα.

Τη διαδικασία της Πέμπτης παρακολούθησε μεγάλη ομάδα νομοθετών, υποστηρικτών του Τραμπ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής της Φλόριντα Ματ Γκετζ και η συνάδελφός του από το Κολοράντο, Λόρεν Μπόμπερτ. Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Ρεπουμπλικανών, μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο δικαστήριο του Μανχάταν οδήγησε σε καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών επιτροπής του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ, ο οποίος παρακολουθούσε τη δίκη την Πέμπτη με μεγάλη προσοχή, παραμένει αναποφάσιστος εάν θα ζητήσει να καταθέσει. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι το αποφεύγουν, καθώς κάτι τέτοιο δίνει την ευκαιρία στον εισαγγελέα να εξετάσει ενόρκως τον κατηγορούμενο.

Στην τελική ευθεία η δίκη για την υπόθεση δωροδοκίας της Στόρμι Ντάνιελς, με τις αγορεύσεις να ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

«Λέτε ψέματα!»

Στην τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατάθεσής του, ο Κοέν διατήρησε την ψυχραιμία του απέναντι στις επίμονες ερωτήσεις του Μπλανς, με στόχο την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του. Σε κάποια στιγμή της διαδικασίας ο Μπλανς έβαλε τις φωνές. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο Μπλανς κατηγόρησε τον Κοέν ότι ψεύδεται. «Λέτε ψέματα! Ουδέποτε μιλήσατε με τον πρόεδρο Τραμπ στις 26 Οκτωβρίου!», φώναξε εμφανώς εκνευρισμένος ο Μπλανς. Οι ένορκοι της δίκης θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα πιστέψουν τον μοναδικό μάρτυρα, ο οποίος συνδέει ευθέως τον Τραμπ με την απόπειρα παραποίησης των λογιστικών στοιχείων για την πληρωμή προς την πορνοστάρ.

Ο Κοέν έχει στερηθεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος εξαιτίας καταδίκης του για παραβίαση των κανόνων προεκλογικής χρηματοδότησης, ενώ έχει παραδεχθεί ενόρκως ότι έχει πει επανειλημμένως ψέματα για λογαριασμό του Τραμπ. Ο ρόλος του Κοέν είναι κρίσιμος, καθώς η εισαγγελία βασίζεται στη μαρτυρία του ότι αυτός κατέβαλε 130.000 δολάρια από δικά του κεφάλαια στην Ντάνιελς τον Οκτώβριο του 2016, με τον Τραμπ να αρχίζει να τον αποζημιώνει ένα χρόνο αργότερα σε μηνιαίες δόσεις.

Η προβληματική αξιοπιστία του Κοέν μπορεί να πείσει τους ενόρκους ότι ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ αναζητάει πράγματι εκδίκηση. Ο Κοέν έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης για απείθεια απέναντι στο Κογκρέσο, ψευδορκία και άλλα αδικήματα. Την ένταση της δίκης έσπασε, ωστόσο, η άφιξη πίτσας για το διάλειμμα της διαδικασίας.

Παρά την καλή εμφάνιση του Κοέν, πεπειραμένοι νομικοί εκτιμούν ότι το βεβαρημένο ποινικό ιστορικό του πρώην δικηγόρου του Τραμπ ενδέχεται να σπείρει αμφιβολίες γύρω από την αξιοπιστία της κατάθεσής του. Πολλοί εισαγγελείς, όμως, έχουν πετύχει καταδίκες –συνήθως σε υποθέσεις εναντίον επικεφαλής συμμοριών– όπου οι βασικοί μάρτυρες κατηγορίας είναι αναξιόπιστοι ή έχουν υπάρξει ακόμη και συνεργοί των κατηγορούμενων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT