Αποστολή εκπαιδευτών στο Κίεβο

Παίζετε με τη φωτιά, προειδοποιεί η Μόσχα για το σχέδιο που εξετάζει το ΝΑΤΟ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιδείνωση της κατάστασης για τον ουκρανικό στρατό, ιδιαίτερα με την εν εξελίξει επίθεση των Ρώσων στην περιφέρεια του Χαρκόβου, φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά στην κρίσιμη απόφαση της αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία, έστω και υπό την ιδιότητα των εκπαιδευτών. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται ανώτατους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το Κίεβο έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ την αποστολή στρατιωτών τους ώστε να εκπαιδεύσουν με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο 150.000 νέους επίστρατους που πρόκειται να σταλούν στη γραμμή του μετώπου. Η κυβέρνηση Μπάιντεν απορρίπτει, μέχρι στιγμής, το αίτημα, θεωρώντας ότι αγγίζει την κόκκινη γραμμή της που η ίδια χάραξε όταν δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταλούν στρατιώτες των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης.

Προχθές όμως, ο πτέραρχος Τσαρλς Μπράουν δήλωσε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν σε πτήση προς τις Βρυξέλλες, ότι τώρα πλέον θεωρεί την αποστολή εκπαιδευτών αναπόδραστη. «Κάποια στιγμή θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εν καιρώ», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Προσέθεσε δε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της προστασίας, με συστήματα αεράμυνας, των στρατιωτών που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Ουκρανών. Πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, καθώς ενδεχόμενο πλήγμα των Ρώσων εναντίον των εκπαιδευτών θα κινδύνευε να παρασύρει, βάσει του καταστατικού του ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Τζο Μπάιντεν απέρριψε τις σκέψεις του Εμανουέλ Μακρόν για ενδεχόμενη αποστολή κάποιου είδους δύναμης της Συμμαχίας στην Ουκρανία.

«Εμμεσος πόλεμος»

Χωρίς ευθεία αναφορά στο δημοσίευμα των New York Times, ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά» από τη στιγμή που αποφάσισαν να εμπλακούν σε έμμεσο πόλεμο κατά της χώρας του. «Τους προειδοποιούμε ότι παίζουν με τη φωτιά. Βρίσκονται σε κατάσταση έμμεσου πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε, με συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. «Δεν καταλαβαίνουν ότι, προκειμένου να υλοποιήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια, πλησιάζουν ένα σημείο όπου θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει έλεγχος των εξελίξεων και να προληφθεί μια δραματική κρίση», προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η συνεργασία Ρωσίας – Κίνας δεν απειλεί κανέναν, δηλώνει ο Πούτιν, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα.

Από το Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στον μεγάλο γείτονα και εταίρο της χώρας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος των ρωσικών επιχειρήσεων στο Χάρκοβο δεν είναι η κατάληψη της ομώνυμης πόλης, αλλά μόνο η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», ώστε να θωρακιστεί από τις εντεινόμενες ουκρανικές επιθέσεις η παραμεθόρια, ρωσική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον θεωρεί νόμιμο πρόεδρο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη στιγμή που δεν φαίνεται διατεθειμένος να προκηρύξει εκλογές, παρότι η θητεία του λήγει, ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ότι αυτό είναι θέμα των Ουκρανών, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να προσθέσει: «Αν έρθει η στιγμή να υπογράψουμε κάποια συμφωνία, θα πρέπει να υπογράψουμε τα σχετικά ντοκουμέντα, που θα αφορούν μια τόσο κρίσιμη περιοχή, με αρχές που θα απολαμβάνουν νομιμοποίησης».

Πρωτεύουσα της επαρχίας Χεϊλονγιάνγκ, που χτίστηκε το 1898 από Ρώσους στο πλαίσιο του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου, το Χαρμπίν έχει έντονα ρωσικό χρώμα και αποτελεί κόμβο για το ρωσοκινεζικό εμπόριο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την έκθεση China – Russia Expo, εξήρε τη σχέση του με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο μεγάλων χωρών «δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας». Αφησε όμως και πάλι αιχμές εναντίον όσων «δεν αντιλαμβάνονται τη νέα πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου» και «προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο των αποφάσεων για όλο τον κόσμο».

Το μέτωπο στο Χάρκοβο

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι στην πρώτη εβδομάδα των επιχειρήσεων στο Χάρκοβο, τα στρατεύματά του κατέλαβαν 12 χωριά. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού γενικού επιτελείου, Ολεξάντρ Σίρσκι, οι Ρώσοι έχουν επεκτείνει τη γραμμή του μετώπου κατά 70 χιλιόμετρα και έχουν προωθηθεί περίπου 10 χιλιόμετρα εντός της ουκρανικής επικράτειας. Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με drones στην Κριμαία, όπου βομβάρδισαν αεροδρόμιο και στο Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας, όπου βομβάρδισαν εγκαταστάσεις πετρελαίου. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στο Μπελγκορόντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT