Σουηδία: Οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ «ταράζουν» τον πληθωρισμό

Σουηδία: Οι συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ «ταράζουν» τον πληθωρισμό

Με φόντο την αποδυνάμωση της σουηδικής κορόνας, οι τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Στοκχόλμη μπορεί να αποδειχθούν ελκυστική και πιο οικονομική λύση για τους θαυμαστές της καλλιτέχνιδας, παρά την εκτόξευση των τιμών των δωματίων στα ξενοδοχεία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Στοκχόλμη υποδέχτηκε την Παρασκευή το μεγάλο αστέρι της ποπ μουσικής Τέιλορ Σουίφτ στον δεύτερο σταθμό στην Ευρώπη της περιοδείας της “Eras”, μαζί με αυξημένη κινητικότητα στα ξενοδοχεία και πολλές άλλες επιχειρήσεις της σουηδικής πρωτεύουσας.

Στο “Goldrush”, τραγούδι από το άλμπουμ της Evermore (2020), η διάσημη τραγουδίστρια διαβεβαιώνει πως δεν αγαπάει το κυνήγι του χρυσού, όμως η σκανδιναβική πόλη δεν κρύβει τη χαρά της για την έλευσή της και στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της γράφει με υπερηφάνεια «Καλωσήρθες στο Swiftholm».

Με φόντο την αποδυνάμωση της σουηδικής κορόνας, οι τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Στοκχόλμη μπορεί να αποδειχθούν ελκυστική και πιο οικονομική λύση για τους θαυμαστές της καλλιτέχνιδας, παρά την εκτόξευση των τιμών των δωματίων στα ξενοδοχεία.

«Συνολικά, περίπου 150.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν σε αυτές τις συναυλίες στη Στοκχόλμη, εκ των οποίων 120.000 θα έρθουν ειδικά για αυτό το γεγονός και εμείς εκτιμάμε ότι θα ξοδέψουν περίπου μισό δισεκατομμύριο σουηδικές κορόνες (40,5 εκατομμύρια ευρώ) κατά τη διάρκεια της διαμονής τους εδώ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ Μπέργκβιστ, επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης.

Πρόκειται για δαπάνες για τη διαμονή, τα γεύματα και τις μετακινήσεις τους. Η τιμή του εισιτηρίου της συναυλίας και το ταξίδι με το αεροπλάνο δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τους υπολογισμούς του Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε αυτή την περίπτωση τα έξοδα θα ήταν πολύ πιο υψηλά.

Αφότου «κατέκτησε» το Παρίσι, η Τέιλορ Σουίφτ φθάνει στη Στοκχόλμη, το μοναδικό σταθμό της στη βόρεια Ευρώπη, για τρεις συναυλίες, στις οποίες θα δώσουν το «παρών» θαυμαστές της από 130 χώρες.

«Υπάρχει πρόβλημα εάν θέλετε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου αυτό το Σαββατοκύριακο, διότι η Στοκχόλμη μετρά περίπου 40.000 δωμάτια, επομένως 80.000 κρεβάτια και αναμένονται 120.000 άνθρωποι», σύμφωνα με τον Καρλ Μπέργκβιστ. Οι τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία, τα οποία καταγράφουν πλέον πληρότητα 100%, εκτοξεύτηκαν «κατά περίπου 295%», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Από τη στιγμή που πήραμε την πληροφορία ότι αυτές οι τρεις συναυλίες θα πραγματοποιούνταν εδώ, υπήρξε αμέσως μια μεγάλη ζήτηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ασα Λίλζα, εμπορική διευθύντρια της αλυσίδας ξενοδοχείων Ligula Hospitality Group.

«Αυτό οδήγησε σε μια σημαντική αύξηση των τιμών. Σε ένα από τα ξενοδοχεία μας, η τιμή (ενός δωματίου) φέτος, για αυτό το διάστημα του Μαΐου, είναι υψηλότερη κατά 300 κορώνες (26 ευρώ) κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τον προηγούμενο έτος», εξήγησε.

Swift-flation;

Παράλληλα με τον ενθουσιασμό, εκφράζονται και ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας γενικότερης αύξηςη των τιμών. Πέρυσι, οι δύο πρώτες συναυλίες της παγκόσμιας περιοδείας της Μπιγιονσέ στη Στοκχόλμη συνέβαλαν, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μίκαελ Γκραχν, σε έναν μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό τον Μάιο για τη χώρα.

Ο Γκραχν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταγραφεί ένα παρόμοιο φαινόμενο φέτος με την Τέιλορ Σουίφτ δεδομένου ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος.

Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Eρικ Τέντεεν τονίζει ότι η μαζική προσέλευση των “Swifties” στη Στοκχόλμη για το Σαββατοκύριακο είναι επίσης ένδειξη του πόσο υποτιμημένη είναι η κορόνα.

«Το να έρθει κανείς στη Στοκχόλμη προφανώς συμφέρει», διαπίστωσε ο ίδιος.

Οι φανατικοί “Swifties” ωστόσο, φαίνεται πως δεν υπολογίζουν τα χρήματα. «Ξόδεψα περίπου 7.500 κορώνες (643 ευρώ) συνολικά για τρία εισιτήρια. Νομίζω ότι αξίζει», είπε η 21χρονη Φιλίπα, η οποία πήγε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο στάδιο, για να βρει θέσει στις πρώτες σειρές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT