Ασαφής παραμένει η εικόνα σχετικά με τις επιχειρήσεις εντοπισμού του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, το οποίο συνετρίβη, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ πετούσε πάνω από ορεινή περιοχή.
Την ώρα που η κρατική τηλεόραση μεταδίδει πως σωστικά συνεργεία εντόπισαν το αεροσκάφος, η Ερυθρά Ημισέληνος διαψεύδει αυτές τις αναφορές, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε σε κρατικό μέσο πως είχε επιτευχθεί επικοινωνία με μέλος του πληρώματος και έναν επιβάτη «αρκετές φορές», χωρίς να προσδιορίσει τα πρόσωπα ή τις χρονικές στιγμές των επικοινωνιών.
Κονβόι τριών ελικοπτέρων
Προς το παρόν άγνωστη παραμένει η τύχη του Ιρανού προέδρου που πετούσε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Μαζί με τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, ταξίδευαν ο κυβερνήτης της επαρχίας του ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν και άλλοι αξιωματούχοι. Το ελικόπτερό τους ήταν ένα από τα συνολικά τρία ελικόπτερα που μετέφεραν αντιπροσωπεία υπουργών. Τα άλλα δύο ελικόπτερα προσγειώθηκαν κανονικά.
Ο Ραΐσι επέστρεφε από μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν, όπου εγκαινίασε δύο φράγματα με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Ο Αλίγιεφ δήλωσε ότι ήταν «βαθιά προβληματισμένος» όταν πληροφορήθηκε την είδηση της συντριβής του ελικοπτέρου, προσθέτοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια.
Ερευνες
Τις έρευνες στο βορειοδυτικό Ιράν δυσκόλεψαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με ομίχλη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση. Η περιοχή της συντριβής βρίσκεται στο δάσος Ντιζμάρ, κοντά στην πόλη Βαρζαγκάν.
Το πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι περισσότερες από 40 ομάδες διάσωσης, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν σταλεί στην περιοχή της συντριβής.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης για να βοηθήσει στις προσπάθειες αναζήτησης του αεροσκάφους, μετά από αίτημα για βοήθεια από το Ιράν.
Λίγη ώρα μετά τη συντριβή, ο αρχηγός του ιρανικού στρατού διέταξε τη «χρήση όλων των μέσων του στρατού και της φρουράς για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».
Ιρανός αξιωματούχος είχε δηλώσει το απόγευμα στο Reuters: «εξακολουθούμε να ελπίζουμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές».
Η πρώτη αντίδραση του Χαμενεΐ
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Χαμενεΐ, διεμήνυσε ότι ο λαός δεν θα πρέπει να ανησυχεί, και υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξει καμία διαταραχή στις κρατικές υποθέσεις του Ιράν».
Ο Ραΐσι έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο συντηρητικούς προέδρους που είχε ποτέ το Ιράν, με πολύ στενούς δεσμούς με τον ανώτατο ηγέτη, και ως ένας από τους σοβαρούς υποψήφιους διαδόχους.
Ο νόμος του Ιράν ορίζει ότι σε περίπτωση θανάτου του προέδρου, η εξουσία μεταβιβάζεται στον πρώτο αντιπρόεδρο και πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός έξι μηνών. Πρώτος αντιπρόεδρος είναι ο συντηρητικός Μοχάμαντ Μοχμπέρ.
Διεθνής βοήθεια
Η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία και το Ιράκ προσφέρθηκαν να συνδράμουν στις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης. Η Ρωσία προανήγγειλε επίσης πως θα προσφέρει βοήθεια στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι στέκονται στο πλευρό του Ιράν. Η Τουρκία έστειλε ένα σωστικό κλιμάκιο στο Ιράν και, νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη θλίψη του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το περιστατικό, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρακολουθεί τις εξελίξεις και «ελπίζει πως ο πρόεδρος και η συνοδεία του είναι ασφαλείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ.