ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τον Πόντο»

ΥΠΕΞ Τουρκίας: «Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για τον Πόντο»

Η Αγκυρα ισχυρίζεται πως «οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση»

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει τις αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων ως «αβάσιμους ισχυρισμούς» για τον Πόντο που, σύμφωνα με την Αγκυρα, «διατυπώθηκαν από ακροδεξιές ομάδες στην Ελλάδα με λαϊκίστικη ρητορική το 1994, 75 χρόνια μετά τις 19 Μαΐου 1919, που δεχόμαστε ως αρχή του Πολέμου της Ανεξαρτησίας» της Τουρκίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι «ο «Πόντος» είναι απλώς ένας ορισμός που έχει μείνει στην αρχαιότητα» και πως «οι ποντιακές δραστηριότητες που εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούν προέκταση της ελληνικής Μεγάλης Ιδέας».

«Το θέμα ουσιαστικά συνίσταται στην εκμετάλλευση μιας ιστορικής διαδικασίας που είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή τουρκικού και ελληνικού λαού, καθιστώντας το αντικείμενο αβάσιμων αξιώσεων», υποστηρίζει η Αγκυρα.

«Αυτές οι καταγγελίες στοχεύουν να βλάψουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να φέρουν τα λογικά τμήματα της ελληνικής πολιτικής σε δύσκολη θέση. Οι διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα έχουν αποκτήσει πρόσφατα θετική δυναμική. Η προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι θα λάβει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών να εμποδίσουν τις μελλοντικές γενιές να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT