Η ώρα της απόφασης για τον Τζούλιαν Ασάνζ – Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας

Η ώρα της απόφασης για τον Τζούλιαν Ασάνζ – Τα τρία σενάρια της επόμενης ημέρας

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς βρετανικό δικαστήριο αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το αν ο ιδρυτής των WikiLeaks θα έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ 

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τον Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς βρετανικό δικαστήριο αναμένεται να λάβει οριστική απόφαση σχετικά με το αν ο ιδρυτής των WikiLeaks θα έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή του στις ΗΠΑ

Ο Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη επειδή έφερε στο φως από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, και διατρέχει κίνδυνο αν εκδοθεί και καταδικαστεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως ακόμη και 175 ετών.

Σήμερα, το δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να εξετάσει τις αμερικανικές εγγυήσεις για τη μεταχείριση του Τζούλιαν Ασάνζ σε περίπτωση έκδοσής του.

Υπενθυμίζεται πως η έκδοση του Ασάνζ «πάγωσε» τον περασμένο Μάρτιο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν εγγυήσεις πως δεν θα του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Αν οι αμερικανικές εγγυήσεις κριθούν ικανοποιητικές, ο Ασάνζ θα μπορούσε να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του, στην οποία δόθηκε «πράσινο φως» από τη βρετανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022. Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την έκδοση της απόφασης, οι New York Times παρουσιάζουν τις εξελίξεις που πιθανώς θα προκύψουν ανάλογα με το περιεχόμενο της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου. 

1η εκδοχή: Η έφεση του Ασάνζ απορρίπτεται

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μέλη της νομικής ομάδας του Ασάνζ και η σύζυγός του δήλωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση ο Ασάνζ θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα σε ένα 24ωρο.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν γίνει δεκτή η έσχατη προσφυγή του, υποστηρικτές του Αυστραλού έχουν αναγγείλει πως θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να ακυρωθεί η έκδοση.

Οπως επισημαίνουν οι NYT, η Βρετανία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι η ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να αναστείλει την έκδοση του Ασάνζ μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Στρασβούργο.

2η εκδοχή: Ο Ασάνζ δύναται να ασκήσει έφεση

Στην τελευταία δικαστική απόφασή τον Μάρτιο, το δικαστήριο απέρριψε έξι από τους εννέα λόγους που ο Ασάνζ προέβαλε κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «δεν έχουν καμία βασιμότητα», έκρινε όμως βάσιμους τους άλλους τρεις λόγους: ότι δηλαδή στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Ασάνζ θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, ότι θα μπορούσε να διωχθεί λόγω της εθνικότητάς του και ότι πιθανώς δεν θα είχε τη δυνατότητα να επικαλεστεί την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι οι διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα τρία αυτά ζητήματα δεν είναι επαρκείς, η έφεση του Ασάνζ θα μπορούσε να προχωρήσει.

Αυτό στην πράξη, όπως αναφέρουν οι NYT, θα σήμαινε ότι ο νομικός αγώνας του Ασάνζ θα συνεχιστεί και πως η έκδοσή του στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει. 

3η εκδοχή: Πολιτική συμφωνία

Η νομική ομάδα του Ασάνζ δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνεχίζει να δίνει μάχη για μια ενδεχόμενη πολιτική λύση, με την ελπίδα ότι μπορεί τελικά να του επιτραπεί να επιστρέψει στην Αυστραλία, την πατρίδα του.

Η Τζένιφερ Ρόμπινσον, δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι η ομάδα του Ασάνζ βρίσκεται σε επαφές με τον πρωθυπουργό και τον γενικό εισαγγελέα της Αυστραλίας «στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση σε αυτή την υπόθεση».

«Το ζήτημα θα μπορούσε να επιλυθεί ανά πάσα στιγμή αν οι ΗΠΑ αποσύρουν ένα κατηγορητήριο που έχει καταδικαστεί παγκοσμίως από οργανώσεις που προασπίζονται την ελευθερία του λόγου», δήλωσε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας να επιτραπεί στον Ασάνζ να επιστρέψει εκεί. 

Η ομάδα του Ασάνζ πρότεινε επίσης στους δικαστές να απορρίψουν εξ ολοκλήρου την απόφαση έκδοσης του Ασάνζ, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή η προοπτική βρίσκεται στο τραπέζι.

«Εχω την αίσθηση ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν σε αυτό το στάδιο», δήλωσε η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT