Θάνατος Ραΐσι: Τα συλλυπητήρια μηνύματα του ισλαμικού κόσμου – Τι αναφέρει η Χαμάς

Θάνατος Ραΐσι: Τα συλλυπητήρια μηνύματα του ισλαμικού κόσμου – Τι αναφέρει η Χαμάς

Ο πρόεδρος του Ιράν σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θλίψη του εκφράζει μεγάλος μέρος του ισλαμικού κόσμου για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος σκοτώθηκε μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και οι ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Τριήμερο πένθος στον Λίβανο – Το μήνυμα Ασαντ

Ειδικότερα, ο Λίβανος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ραΐσι, ενώ στη Συρία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ εξέφρασε κι εκείνος τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν διακηρύσσοντας την «αλληλεγγύη» του προς την Τεχεράνη, η οποία τον στηρίζει από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στη χώρα του.

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν (…)», δήλωσε ο Ασαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές. «Εργαστήκαμε με τον εκλιπόντα πρόεδρο για να διασφαλίσουμε ότι οι στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν παρέμειναν πάντα σε ευημερία», πρόσθεσε.

Πενθεί η Χαμάς

Σε πένθος για τον θάνατο του Ραΐσι βρίσκεται και η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σύμφωνα με την οποία ο Ιρανός πρόεδρος στήριξε τον παλαιστινιακό λαό στη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύρραξης με το Ισραήλ.

«Αυτοί οι ηγέτες στήριξαν τον νόμιμο αγώνα του λαού μας ενάντια στη σιωνιστική οντότητα, παρείχαν πολύτιμη στήριξη προς την παλαιστινιακή αντίσταση και κατέβαλαν άοκνες προσπάθειες αλληλεγγύης και στήριξης σε όλα τα φόρα και τους τομείς για τον λαό μας στην ακλόνητη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της Μάχης της Πλημμύρας του Αλ Ακσα» (μια αναφορά στον συνεχιζόμενο πόλεμο με το Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου).

«Κατέβαλαν επίσης σημαντικές πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν τη σιωνιστική επιθετικότητα ενάντια στον παλαιστινιακό μας λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Οι ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν επανειλημμένως ευχαριστήσει το Ιράν για τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη του, κατά τον επί δεκαετίες αγώνα της κατά του Ισραήλ.

«Βαθιά θλίψη» εκφράζει η Αγκυρα

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ανέφερε ότι η χώρα του «συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού».

«Δυστυχώς η είδηση που ήρθε από το Ιράν μάς προκάλεσε βαθιά θλίψη», πρόσθεσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου.

«Από την πρώτη στιγμή που μάθαμε για το δυστύχημα, ήμασταν σε επαφή με τις ιρανικές αρχές και κινητοποιήσαμε όλα τα μέσα για να βοηθήσουμε στις προσπάθειες (διάσωσης). Οι σχετικοί θεσμοί μας, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Αμυνας και η Αρχή (αντιμετώπισης) Καταστροφών AFAD έκαναν το καλύτερο δυνατό, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε καλές ειδήσεις», πρόσθεσε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πακιστανό ομόλογό του Ισάκ Νταρ.

Ημέρα πένθους στο Πακιστάν

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στο Πακιστάν, καθώς η χώρα θα τηρήσει ημέρα πένθους, σε ένδειξη σεβασμού προς τον Εμπραχίμ Ραΐσι.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ σήμερα απηύθυνε τα βαθύτατα συλλυπητήρια στο «αδελφό Ιράν» εκ μέρους του ιδίου και του λαού και της κυβέρνησης του Πακιστάν.

«Το μεγάλο ιρανικό έθνος θα ξεπεράσει αυτή την τραγωδία, όπως συνηθίζει, με κουράγιο», δήλωσε ο Σαρίφ.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Αμπου Ντάμπι

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας και εκείνα με τη σειρά τους μήνυμα αλληλεγγύης προς την Τεχεράνη.

Συγκεκριμένα, το Αμπου Ντάμπι, το οποίο ανανέωσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη έπειτα από χρόνια έντασης, δήλωσε «αλληλέγγυο με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

«Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό του Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και των ατόμων που τους συνόδευαν έπειτα από τραγικό δυστύχημα», έγραψε στο Χ.

Συλλυπητήρια και από το Κατάρ

Επίσης στην ίδια πλατφόρμα ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, χαρακτήρισε την είδηση«θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν εδώ και χρόνια τεταμένες σχέσεις με το Ιράν και υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα σε περιφερειακές συρράξεις.

Οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Τεχεράνης εξομαλύνθηκαν τον Μάρτιο του 2023 έπειτα από επτά χρόνια ρήξης, με το Ιράν να αυξάνει έκτοτε τις ενδείξεις προσέγγισης τόσο με τη Σαουδική Αραβία όσο και με άλλες χώρες του Κόλπου.

Τον Ιούνιο ο Αμιραμπντολαχιάν είχε επισκεφθεί τα Εμιράτα, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, στο πλαίσιο περιφερειακής περιοδείας με στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της χώρας του με τα κράτη του Κόλπου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT