Ε.Ε. για Ιράν: «Πράξη ανθρωπιάς, όχι πολιτικής στήριξης» η ενεργοποίηση του δορυφόρου Copernicus

Ε.Ε. για Ιράν: «Πράξη ανθρωπιάς, όχι πολιτικής στήριξης» η ενεργοποίηση του δορυφόρου Copernicus

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με το χθεσινό δυστύχημα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του δορυφόρου χαρτογράφησης Copernicus της Ε.Ε. (EMS), ύστερα από αίτημα των ιρανικών αρχών για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που συνετρίβη χθες μεταφέροντας τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, προχώρησε ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Σε συνέχεια της χθεσινής σχετικής ανάρτησής του στην πλατφόρμα X, o επίτροπος σημειώνει ότι «η παροχή του δορυφόρου χαρτογράφησης Copernicus EMS ύστερα από αίτημα για διευκόλυνση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης δεν είναι πράξη πολιτική στήριξης σε κάποιο καθεστώς ή (πολιτικό) σύστημα. Είναι απλώς έκφραση της πιο βασικής ανθρωπιάς».

Η διευκρίνιση από τον επίτροπο Λέναρτσιτς μάλλον κρίθηκε αναγκαία, καθώς χθες στη σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα X με την οποία ενημέρωνε για την ενεργοποίηση του Copernicus EMS -μετά από σχετικό αίτημα των ιρανικών αρχών- κατέληξε με τη χρήση hashtag #EUSolidarity (Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη), προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε χρήστες και δημοσιογράφους, που αναρωτήθηκαν για τη χρήση της λέξης για ένα καθεστώς που βάλλει εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, αλλά και για τη βοήθεια που παρέχει η Τεχεράνη στη Ρωσία στον επιθετικό πόλεμό της στην Ουκρανία, καθώς και στους αντάρτες Χούθι, ενώ κρατά φυλακισμένους τρεις Ευρωπαίους πολίτες.

Την χθεσινή ανάρτηση του Λέναρτσιτς αναδημοσίευσε (retweet) χωρίς σχόλιο και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, θα υπάρξει σύντομα ανακοίνωση του Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με το χθεσινό δυστύχημα.

Νωρίτερα, σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε ότι «η Ε.Ε. εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Αμιραμπντολαχιάν, καθώς και των άλλων μελών της αποστολής και του πληρώματος στο δυστύχημα με το ελικόπτερο. Οι σκέψεις μας είναι προς τις οικογένειές τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT