Εντ Ντουάιτ: Ο παρ’ ολίγον αστροναύτης που έφτασε στο Διάστημα… εξήντα χρόνια μετά

Εντ Ντουάιτ: Ο παρ’ ολίγον αστροναύτης που έφτασε στο Διάστημα… εξήντα χρόνια μετά

Ο Ντουάιτ, ο οποίος ταξίδεψε με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin, έγινε το γηραιότερο άτομο που πήγε στο Διάστημα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εντ Ντουάιτ, ο οποίος πριν από εξήντα χρόνια έφτασε κοντά στο να γίνει ο πρώτος μαύρος αστροναύτης στην Αμερική, έκανε την Κυριακή το πρώτο του ταξίδι στο Διάστημα σε ηλικία 90 ετών με τον πύραυλο New Shepard της εταιρείας Blue Origin.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το δυτικό Τέξας και πρόκειται για την πρώτη επιβατική πτήση που πραγματοποιεί σε διάστημα περίπου δύο ετών η διαστημική εταιρεία του Τζεφ Μπέζος. Σε ανάρτησή της πριν από την εκτόξευση, η Blue Origin ανέφερε ότι: «Σύντομα ο Εντ Ντουάιτ θα ολοκληρώσει μια αποστολή που ξεκίνησε πριν από 63 χρόνια».

Η υποτροχιακή πτήση περίπου δέκα λεπτών έθεσε τον Ντουάιτ στα βιβλία της Ιστορίας ως το γηραιότερο άτομο που έφτασε ποτέ στο Διάστημα, ξεπερνώντας μάλιστα τον ηθοποιό του Star Trek Γουίλιαμ Σάτνερ. Ο Σάτνερ ήταν λίγους μήνες νεότερος όταν επιβιβάστηκε σε έναν πύραυλο New Shepard το 2021.

Ο Ντουάιτ επιβιβάστηκε στον πύραυλο μαζί με τους επιχειρηματίες Μέισον Εϊντζελ και Κένεθ Χες, τον ιδρυτή μιας γαλλικής ζυθοποιίας Σιλβάν Σιρόν, τον πιλότο Γκόπι Τοτακούρα και τη συνταξιούχο λογίστρια Κάρολ Σάλερ.

Ο πύραυλος έφτασε σε ύψος άνω των 105 χιλιομέτρων, διασχίζοντας τη Γραμμή Κάρμαν (Kármán line), τη νοητή γραμμή δηλαδή που ορίζει τη λήξη της γήινης ατμόσφαιρας και την αρχή του Διαστήματος. Υπήρξαν μάλιστα και μερικές στιγμές στη διάρκεια του ταξιδιού τους κατά τις οποίες δεν υπήρχε βαρύτητα.

Λίγο αργότερα, ο πύραυλος προσγειώθηκε μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης κοντά στο σημείο από όπου εκτοξεύθηκε. Η κάψουλα που μετέφερε το πλήρωμα προσγειώθηκε κάτω από ένα εκ των τριών αλεξίπτωτών του, ενώ ένα επιπλέον αλεξίπτωτο δεν άνοιξε πλήρως.

Βγαίνοντας από την κάψουλα, o Ντουάιτ κούνησε θριαμβευτικά τις γροθιές του, χαμογελώντας πλατιά.

«[Ηταν] φανταστικά. Μια εμπειρία που σου αλλάζει τη ζωή. Ολοι πρέπει να το κάνουν αυτό», σχολίασε. «Δεν ήξερα ότι το χρειαζόμουν αυτό στη ζωή μου, αλλά τώρα το χρειάζομαι».

Είπε μάλιστα ότι ο διαχωρισμός του πυραύλου και της κάψουλας ήταν «πιο δυναμικός» από ό,τι περίμενε.

Η «άγνωστη ιστορία» του Ντουάιτ

Τη δεκαετία του ’60, ο Ντουάιτ, σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας, μπήκε σε διαδικασία ταχείας παρακολούθησης για τη συμμετοχή του σε μια διαστημική πτήση, αφού ο τότε πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι ζήτησε να υπάρχει ένας μαύρος αστροναύτης. Παρά το γεγονός ότι αποφοίτησε μεταξύ των κορυφαίων της σχολής δοκιμαστικών πιλότων, ο Ντουάιτ μπήκε σε διαδικασία να επιλεγεί ως αστροναύτης, μια ιστορία την οποία περιγράφει λεπτομερώς στην αυτοβιογραφία του: «Ανεβαίνοντας με τα φτερά ενός ονείρου: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου μαύρου υποψήφιου πιλότου της Αμερικής».

Αφότου έφυγε από την Πολεμική Αεροπορία, ο Ντουάιτ έγινε διάσημος γλύπτης, ειδικευμένος στη δημιουργία ομοιωμάτων Αφροαμερικανών που έμειναν στην Ιστορία.

Εντ Ντουάιτ: Ο παρ’ ολίγον αστροναύτης που έφτασε στο Διάστημα… εξήντα χρόνια μετά-1
Φωτ.: AP/ Ed Andrieski

Λίγες ώρες μετά από την εκτόξευση της Κυριακής, ο Ντουάιτ είπε: «Τώρα έχω κάτι για να καυχιέμαι».

«Ολα αυτά τα χρόνια, με αποκαλούσαν αστροναύτη», είπε ο ίδιος, «αλλά τώρα έχω μια μικρή “σφραγίδα”, κάτι που είναι… εντελώς διαφορετικό».

Ο Ντουάιτ δήλωσε, τέλος, ότι είναι έτοιμος να το ξανακάνει. «Θέλω να μπω σε τροχιά. Θέλω να κάνω τον γύρο της Γης και να τη δω ολόκληρη. Αυτό είναι που θέλω τώρα».

Με πληροφορίες από NPR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT