CNN: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

CNN: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη τη Δευτέρα.

Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ εξέδωσε επίσης εντάλματα για τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Τα εντάλματα κατά των ισραηλινών πολιτικών σηματοδοτούν την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρο κορυφαίο ηγέτη ενός στενού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο ένταλμα είχε εκδοθεί κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει το CNN, πλέον μια ομάδα δικαστών του ΔΠΔ θα εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα παραπάνω εντάλματα σύλληψης.

Οταν τον περασμένο μήνα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέταζε το ενδεχόμενο ενός εντάλματος, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι μια τέτοια εξέλιξη «θα ήταν προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν δήλωσε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του ΔΠΔ. Ωστόσο, το ίδιο το δικαστήριο υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις».

Αντιδράσεις

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι το αίτημα του εισαγγελέα αποτελεί από μόνο του έγκλημα ιστορικών διαστάσεων. 

«Η ταύτιση των ηγετών μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της από την τρομοκρατία με τους ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) αποτελεί βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπ. Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε πως οι Ισραηλινοί πρέπει να αισθάνονται σαν αυτό το ένταλμα να απευθύνεται προς τον καθένα ξεχωριστά. 

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ καταδίκασε ως «καταστροφική» την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Λαπίντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα καταδικάσει την εξέλιξη αυτή.

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τρεις ηγετικούς μαχητές της Χαμάς «εξισώνει το θύμα με τον δήμιο», δήλωσε πριν από λίγο στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς.

Ειδικότερα, ο Σάμι Αμπού Ζουχρί επίσης ότι η απόφαση του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Γάζα.

Με πληροφορίες από CNN και Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT