Βρετανικό δικαστήριο: O Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Βρετανικό δικαστήριο: O Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το σκεπτικό βρετανικού δικαστηρίου, οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks δεν είναι ικανοποιητικές

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάνθηκε σήμερα πως ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση για την έκδοσή του στις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, οι διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για την υπόθεσή του δεν είναι ικανοποιητικές.

Το Μάρτιο, το εν λόγω δικαστήριο είχε επιτρέψει προσωρινά στον 52χρονο Ασάνζ να προχωρήσει στην προσφυγή. Ομως έδωσε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να παράσχουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί θανατική ποινή και θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί σε δίκη το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροπολογίας.

Ανησυχία στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μεταχείριση του

Στα μέσα Μαΐου, ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τη μεταχείριση που υφίσταται ο Ασάνζ, έπειτα από διήμερη επίσκεψή της στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς της Βρετανίας.

Ο Αυστραλός ιδρυτής του WikiLeaks, είχε συλληφθεί πριν από πέντε χρόνια στο Λονδίνο, και η Σούνα Εβαρσντότιρ, Ισλανδή βουλευτής και μέλος της ΚΣΣΕ, δήλωσε πως «η εξαιρετικά σκληρή μεταχείριση την οποία υφίσταται ο Τζούλιαν Ασάνζ εγείρει κίνδυνο να αποθαρρυνθούν άλλοι που επιθυμούν να φέρουν στο φως αληθείς πληροφορίες για ένοπλες συγκρούσεις».

«Είτε εκδοθεί είτε όχι, ο διωγμός σε βάρος του και η μακρά φυλάκισή του εγείρουν κίνδυνο αποθάρρυνσης δημοσιογράφων οι οποίοι θα επιθυμούσαν να αποκαλύψουν παραβιάσεις που διαπράττονται από κυβερνήσεις ή ισχυρούς ιδιωτικούς παράγοντες», εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στο φως απόρρητα έγγραφα

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με δίωξη από την αμερικανική δικαιοσύνη επειδή έφερε στο φως πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ειδικά στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. 

Διατρέχει κίνδυνο, αν εκδοθεί και καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών που θα «μεταφραστεί» σε ισόβια φυλάκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT