Ιταλία – Ερευνα: Ενας στους τρεις εφήβους θέλει να μεταναστεύσει

Ιταλία – Ερευνα: Ενας στους τρεις εφήβους θέλει να μεταναστεύσει

Σε ποσοστό περίπου 34% θέλουν να πάνε στο εξωτερικό όταν μεγαλώσουν, ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας. Οι επιθυμητοί προορισμοί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το ένα τρίτο των εφήβων στην Ιταλία επιθυμούν να μεταναστεύσουν όταν μεγαλώσουν, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για το μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας έρχονται να προστεθούν στις πολλαπλές προειδοποιήσεις, σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της γειτονικής χώρας.

Τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με την Istat, οι γεννήσεις έπεσαν σε «ιστορικό χαμηλό» το 2023, στις 379.000, ενώ ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε σε λιγότερο από 59 εκατομμύρια.

Σε ένα δείγμα νέων ανθρώπων, ηλικίας από 11 έως 19 ετών, σε ποσοστό περίπου 34% θέλουν να πάνε στο εξωτερικό όταν μεγαλώσουν, έναντι 45% που θέλουν να μείνουν στην Ιταλία και 21% που δεν έχουν αποφασίσει, ανέφερε η Istat σχετικά με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2023.

Ο πιο επιθυμητός προορισμός για τους Ιταλούς εφήβους που θέλουν να μεταναστεύσουν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες επέλεξε το 32%, ενώ ακολούθησαν η Ισπανία (12,4%) και η Βρετανία (11,5%).

«Κατάλληλες ευκαιρίες για ζωή»

Προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που προκαλείται από την πτώση του ρυθμού των γεννήσεων και την επιθυμία μετανάστευσης, η Istat ανέφερε πως η Ιταλία θα πρέπει να προσφέρει στους νέους «κατάλληλες ευκαιρίες για ζωή».

Ωστόσο, στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δείχνουν πως οι πραγματικοί μισθοί στην Ιταλία αυξήθηκαν μόλις κατά 1% τα τελευταία 30 χρόνια σε σύγκριση με το 32,5%, στην περιοχή του ΟΟΣΑ.

Η Ιταλία έχει επίσης το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε., γύρω στο 66%, σύμφωνα με τη Eurostat. Σύμφωνα με την Istat, οι νέοι Ιταλοί έχουν τώρα λιγότερη εμπιστοσύνη στο μέλλον, με έναν στους τρεις να λέει πως φοβάται, μια αύξηση 5,5 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με παρόμοια έκθεση το 2021.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT