Ερευνα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξαναγράφει» το ταξίδι των αετών

Ερευνα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «ξαναγράφει» το ταξίδι των αετών

Καταγράφηκαν στικταετοί οι οποίοι, όχι μόνο πραγματοποίησαν μεγάλες παρακάμψεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά περιόρισαν και τις στάσεις τους για ξεκούραση και ανεφοδιασμό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αετοί που συνήθιζαν να μεταναστεύουν μέσω της Ουκρανίας, έχουν αλλάξει τις διαδρομές που ακολουθούσαν, προκειμένου να αποφεύγουν περιοχές που πλήττονται από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από GPS, καταγράφηκαν στικταετοί (greater spotted eagles) οι οποίοι όχι μόνο πραγματοποίησαν μεγάλες παρακάμψεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά περιόρισαν και τις στάσεις τους για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις απέφυγαν εντελώς.

Ως εκ τούτου, τα μεγάλα αρπακτικά χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να φθάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους και πιθανότατα κατανάλωσαν περισσότερη ενέργεια για να το επιτύχουν αυτό, συμπεραίνουν οι ερευνητές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν οι μεταναστευτικές διαδρομές που ακολουθούσαν 19 στικταετοί, καθώς πετούσαν μέσω Ουκρανίας προς τους τόπους αναπαραγωγής τους, στη νότια Λευκορωσία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022.

Οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις διαδρομές με 65 που ακολούθησαν 20 αετοί, την περίοδο 2018-2021. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αετοί ταξίδεψαν κατά μέσο όρο 85 χιλιόμετρα παραπάνω, μετά την εισβολή.

«Μοιάζει κάπως σαν να τρέχετε σε μαραθώνιο αλλά να μην κάνετε διαλείμματα για νερό και στο τέλος κάποιος να σας ζητάει να τρέξετε επιπλέον επτά ή οκτώ μίλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και εκ των συγγραφέων της μελέτης, Τσάρλι Ράσελ.

Παράλληλα, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην αναπαραγωγή, καθώς οι αετοί μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο ανάρρωσης, ενώ δεν αποκλείονται οι ελλείψεις τροφής κατά την εκκόλαψη των αυγών.

«Δεν είναι ότι τα πουλιά ελέγχουν τις ειδήσεις κάθε πρωί για να καταλάβουν πού πρέπει ή δεν πρέπει να πετάξουν», ανέφερε ο Ράσελ, προσθέτοντας ότι τα ευρήματα μπορεί να υποεκτιμούν τον αντίκτυπο της σύγκρουσης.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, είναι όμως σημαντικό να κατανοήσουμε τις πιέσεις που δέχονται αυτοί οι πληθυσμοί, ώστε, μετά τη σύγκρουση, να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να ανακάμψουν, όπως και τα οικοσυστήματα στο σύνολό τους», συμπλήρωσε.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT