Τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές βάζει στόχο το Κίεβο

Τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές βάζει στόχο το Κίεβο

Υστερα από μήνες αιματηρών μαχών, η Ρωσία ανέκτησε σταδιακά τα ουκρανικά εδάφη από τα οποία είχε υποχωρήσει πέρυσι

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διατήρηση της ροής όπλων από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία δεσμεύθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, την ώρα που το Κίεβο αντιμετωπίζει ρωσικές αντεπιθέσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε χθες με ομολόγους του από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο προκειμένου να συντονίσουν την αποστολή αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία. «Συναντιόμαστε σε στιγμή μεγάλης πρόκλησης», είπε ο Οστιν, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση του ρωσικού στρατού γύρω από το Χάρκοβο αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη στήριξης του Κιέβου. Οι ΗΠΑ, όμως, δεν ανακοίνωσαν χθες νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμεναν ότι οπλικά συστήματα, αποθηκευμένα στην Ευρώπη, έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρονται με προορισμό το Κίεβο, αμέσως μετά την έγκριση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, Ρωσία και Ουκρανία έχουν επιλέξει νέα τακτική, πλήττοντας στρατόπεδα, αποθήκες και άλλες αμυντικές υποδομές, βαθιά πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Μετά το φθινόπωρο ο ρωσικός στρατός απέκτησε την πρωτοβουλία στο πεδίο των μαχών, διεισδύοντας μέσα από την ουκρανική άμυνα. Το νέο μέτωπο στο Χάρκοβο επέτρεψε στη Ρωσία να καταλάβει πολλά χωριά, υποχρεώνοντας τους Ουκρανούς σε αναδίπλωση.

Σωρεία επιθέσεων

Ο ρωσικός στρατός επιδιώκει τώρα να εκμεταλλευθεί την κατάσταση διασπώντας τις εξασθενημένες αμυντικές γραμμές των Ουκρανών. Το ουκρανικό γενικό επιτελείο κατέγραψε το Σάββατο περισσότερες από 80 ρωσικές επιθέσεις. Πολλές από αυτές είχαν στόχο την περιοχή του Ντονέτσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε μερικώς το 2022, χωρίς ωστόσο να την ελέγξει ποτέ πλήρως.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε μεγάλη ρωσική επίθεση τεθωρακισμένων την Κυριακή στο Τσασίφ Γιαρ, στόχος εδώ και μήνες των Ρώσων στην περιοχή του Ντονέτσκ. Υστερα από μήνες αιματηρών μαχών, η Ρωσία ανέκτησε σταδιακά τα ουκρανικά εδάφη από τα οποία είχε υποχωρήσει πέρυσι. Ο Πάσι Παρόινεν, ειδικός του φινλανδικού ινστιτούτου Black Bird Group, που αναλύει δορυφορικά δεδομένα και εικόνες βίντεο από το πεδίο της μάχης, λέει ότι η Ρωσία έχει κατακτήσει φέτος περισσότερα εδάφη από όσα απώλεσε πέρυσι ως αποτέλεσμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μέρος της ουκρανικής στρατηγικής, με στόχο τη διαταραχή ή ακόμη και διακοπή της αργής αλλά σταθερής ρωσικής προέλασης, αφορά επίμονη εκστρατεία καταστροφής ρωσικών αμυντικών υποδομών, οι οποίες τροφοδοτούν με καύσιμα και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα τα ρωσικά άρματα μάχης, πλοία και αεροσκάφη. Την Κυριακή, έξι ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήριο πετρελαίου στο Σλαβιάνσκ στη ρωσική περιοχή του Κρασνοντάρ, υποχρεώνοντας τις εγκαταστάσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Η ουκρανική τακτική αποσκοπεί επίσης στην υπονόμευση της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας και της πολεμικής μηχανής του Κρεμλίνου. Σε έκθεση που δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ, το Πεντάγωνο εκτιμά ότι τα ουκρανικά πλήγματα «οδήγησαν σε μείωση της ρωσικής παραγωγής βενζίνης και αεροπορικών καυσίμων της τάξης του 14%». Το αμερικανικό επιτελείο εκτιμά ότι οι τιμές βενζίνης και ντίζελ στη Ρωσία έχουν σημειώσει άνοδο 20% με 30% μέσα σε έναν χρόνο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αναχαίτισε εννέα ουκρανικά drones, τα οποία κατευθύνονταν προς την Κριμαία. Η Μόσχα μετέτρεψε τη χερσόνησο σε κέντρο μεταφόρτωσης και αποθήκευσης πολεμικού υλικού και πλατφόρμα εκτόξευσης drones και πυραύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT