Και τρίτη θητεία στο μυαλό του Τραμπ, ενάντια στο σύνταγμα

Και τρίτη θητεία στο μυαλό του Τραμπ, ενάντια στο σύνταγμα

Προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η δίκη του για την υπόθεση δωροδοκίας της Στόρμι Ντάνιελς βρίσκεται στην τελική ευθεία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Παρότι η δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την καταβολή χρημάτων προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή πορνοστάρ για εξωσυζυγική τους σχέση πλησιάζει στο τέλος της, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων να αναμένονται στα μέσα της εβδομάδας, ο Τραμπ επέλεξε να αμφισβητήσει ευθέως το σύνταγμα σε ομιλία του ενώπιον της Εθνικής Οργάνωσης Οπλων (NRA).

Μιλώντας στα μέλη της οργάνωσης, εμφανίστηκε να εξετάζει το ενδεχόμενο τρίτης θητείας του, μετά τις νικηφόρες –όπως ελπίζει– εκλογές του Νοεμβρίου. «Ξέρετε, ο Φράνκλιν Ρούζβελτ ήταν πρόεδρος για 16 χρόνια, σχεδόν 16 χρόνια. Υπηρέτησε τέσσερις θητείες. Τι λέτε, εμείς θα είμαστε πρόεδροι με δύο ή τρεις θητείες;», ρώτησε το κοινό ο Τραμπ, με πολλούς θεατές να φωνάζουν αυθόρμητα: «Τρεις!»

Ο τέως πρόεδρος έχει θέσει και κατά το παρελθόν την επέκταση του συνταγματικά κατοχυρωμένου ορίου δύο θητειών για τους προέδρους, μετά τον Ρούζβελτ. Εχει, όμως, προσπαθήσει πρόσφατα να αποστασιοποιηθεί από τη συζήτηση. Σε συνέντευξή του τον Απρίλιο στο περιοδικό Time, ο Τραμπ έλεγε: «Δεν θα συμφωνούσα καθόλου σε μια επέκταση της θητείας μου. Σκοπεύω να είμαι πρόεδρος για τέσσερα χρόνια και να κάνω πολύ καλή δουλειά στο διάστημα αυτό». Το 22ο άρθρο του συντάγματος ψηφίστηκε μετά την τέταρτη θητεία του Ρούζβελτ και ορίζει ότι ο πρόεδρος μπορεί να επιδιώξει μόνο μια φορά την επανεκλογή του.

Κατάθεση Κοέν

Στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μανχάταν χθες, ο Τραμπ υποχρεώθηκε για μία ακόμη ημέρα να παρακολουθήσει την τελευταία κατάθεση του πρώην δικηγόρου του, Μάικλ Κοέν, ο οποίος συνέδεσε τον πρώην πελάτη του με την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Υστερα από τέσσερις εβδομάδες καταθέσεων γύρω από το σεξ, το χρήμα, τις συνωμοσίες των ταμπλόιντ και τις λεπτομέρειες για τις αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές του Τραμπ, οι ένορκοι αναμένεται να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας για την ενοχή ή μη του τέως προέδρου για 34 κακουργήματα. Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δηλώνει αθώος, ενώ οι συνήγοροί του διατείνονται ότι η συμφωνία του με την Ντάνιελς και η πληρωμή του Κοέν δεν είχαν τίποτε το νομικώς επιλήψιμο.

Ο δικαστής έχει ζητήσει από τους συνηγόρους να είναι έτοιμοι σήμερα για τις καταληκτικές τους αγορεύσεις, αν και η υπεράσπιση μπορούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ να αποφασίσει να καλέσει κάποιον τελευταίο μάρτυρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μεριά του, συνέχισε ακόμη και χθες να καλλιεργεί αμφιβολίες για το εάν θα επέλεγε να καταθέσει, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις των συνηγόρων του. Συνήγοροι υπεράσπισης προτιμούν να μην αφήνουν τους πελάτες τους να καταθέτουν, σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσουν από δύσκολες ερωτήσεις των εισαγγελέων.

Ο Κοέν υπήρξε ο μάρτυρας-σταρ της εισαγγελίας, αν και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητά του και οι προηγούμενες καταδίκες του δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα αξιόπιστο στα μάτια των ενόρκων. Κρίσιμη στιγμή της δίκης σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν ο συνήγορος του Τραμπ, Τοντ Μπλανς, κατηγόρησε τον Κοέν για ψευδορκία. Οι δικηγόροι του Τραμπ ήθελαν να καλέσουν τον Ρεπουμπλικανό καθηγητή Νομικής Μπράντλι Σμιθ, ο οποίος θα υποστήριζε ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν στη Στόρμι Ντάνιελς δεν παραβίασαν τη νομοθεσία προεκλογικών δαπανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT