Αργεντινή: Ο Μιλέι αρνείται να ζητήσει συγγνώμη από τον Ισπανό πρωθυπουργό

Αργεντινή: Ο Μιλέι αρνείται να ζητήσει συγγνώμη από τον Ισπανό πρωθυπουργό

Σε νέες δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής αποκάλεσε τον Πέδρο Σάντσεθ δειλό

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται σε προσωπικό επίπεδο η κρίση μεταξύ Αργεντινής και Ισπανίας, καθώς χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσει συγγνώμη για όσα έχει πει σχετικά με τη διαφθορά της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν θα του ζητήσω συγγνώμη σε καμία περίπτωση, γιατί θα ζητούσα συγγνώμη αν ήμουν εγώ που δέχτηκα επίθεση», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΤΝ. Σύμφωνα με τον κ. Μιλέι, τα αρνητικά σχόλια που έγιναν για αυτόν από εκπροσώπους των ισπανικών αρχών είναι πολύ πιο σοβαρά από τα λόγια του για τη σύζυγο του κ. Σάντσεθ, την Μπεγόνια Γόμεθ.

Σε νέα συνέντευξη, ο κ. Μιλέι μίλησε ξανά επικριτικά για τον Ισπανό πρωθυπουργό και τον αποκάλεσε δειλό, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σύγκρουσή τους δεν θα οδηγήσει σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. «Οι σχέσεις [μεταξύ χωρών] δεν δημιουργούνται από αρχηγούς κρατών, αλλά από ανθρώπους. Εχουμε δεχθεί πολλούς μετανάστες από την Ισπανία, αυτή η σύνδεση δεν μπορεί να διακοπεί», λέει ο Αργεντινός ηγέτης.

Την Κυριακή, ο κ. Μιλέι μίλησε σε συνέδριο του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox στη Μαδρίτη, όπου επέπληξε τον κ. Σάντσεθ επειδή δεν απάντησε αμέσως σε κατηγορίες διαφθοράς κατά της συζύγου του.

Η κρίση πήρε αμέσως εθνικές διαστάσεις, καθώς οι ισπανικές αρχές ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στην Αργεντινή για διαβουλεύσεις και απαίτησαν μια συγγνώμη από τον Αργεντινό ηγέτη.

Κατά τον ισπανικό Τύπο σήμερα, Τρίτη, η Μαδρίτη σκοπεύει να εντείνει την πίεση στο Μπουένος Αϊρες, ώστε να ανασκευάσει και να απολογηθεί για όσα έχει πει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Αργεντινής.

Κατηγορίες διαφθοράς

Στα τέλη Απριλίου, ισπανικό δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την Μπ. Γόμεθ με την υποψία ότι χρησιμοποιεί διασυνδέσεις και επικρατεί διαφθορά στις σχέσεις της με επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Confidencial, η υπόθεση επικεντρώνεται στις σχέσεις της κ. Γόμεθ με αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που έλαβαν κεφάλαια και δημόσιες συμβάσεις από την κυβέρνηση.

Μετά την έναρξη της έρευνας, ο πρωθυπουργός ακύρωσε τις δημόσιες εκδηλώσεις του για πέντε μέρες, ώστε να εξετάσει εάν θα παραμείνει στη θέση του. Ο κ. Σάντσεθ ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι δεν θα εγκαταλείψει τη θέση του. Πάντως η επαρχιακή εισαγγελία της Μαδρίτης έχει ήδη ζητήσει το κλείσιμο της έρευνας. 

Οπως σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα El Pais της Μαδρίτης, η αντιπαράθεση Σάντσεθ – Μιλέι μονοπωλεί την προεκλογική διαδικασία στην Ισπανία και έχει οξύνει την αντιπαλότητα του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος με το Vox.

Πηγή: El Pais, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT