Κάμερες, συναγερμοί, φράκτες: Γιατί φυτώρια και συλλέκτες «ασφαλίζουν» τα μπονσάι τους;

Κάμερες, συναγερμοί, φράκτες: Γιατί φυτώρια και συλλέκτες «ασφαλίζουν» τα μπονσάι τους;

Έξαρση στις κλοπές μπονσάι από οργανωμένες σπείρες του εξωτερικού καταγράφεται σε φυτώρια της Ιαπωνίας.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυτώρια και συλλέκτες μπονσάι στρέφονται σε μέτρα ενισχυμένης ασφάλειας εν μέσω έξαρσης των περιστατικών κλοπών των διάσημων μίνι δέντρων – εκ των οποίων κάποια χρειάστηκαν καλλιέργεια και φροντίδα δεκαετιών και εκατομμυρίων γεν. 

Σπείρες οργανωμένου εγκλήματος από το εξωτερικό πιστεύεται πως βρίσκονται πίσω από τις κλοπές των πολύτιμων μπονσάι, τα οποία βγάζουν από τη χώρα και πουλούν σε συλλέκτες. 

Ο πιο πρόσφατος στόχος έγινε αυτόν τον μήνα το Gashou-en, ένα φυτώριο στον νομό Κουμαμότο, στη νότια Ιαπωνία, το οποίο καλλιεργεί βραβευμένα μπονσάι εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

«Ήρθαν νωρίς το πρωί της 8ης Μαΐου, γύρω στη 1:30. Πήραν 33 δέντρα, εκ των οποίων κάποια εξαιρετικά πολύτιμα» παραδέχεται ο Γιουσέι Σασάκι, τρίτης γενιάς ιδιοκτήτης του φυτωρίου, που εκτιμά πως η αξία των κλεμμένων δέντρων ξεπερνά τα 120.000 δολάρια (18.8 εκατομμύρια γεν). 

Κάμερες, συναγερμοί, φράκτες: Γιατί φυτώρια και συλλέκτες «ασφαλίζουν» τα μπονσάι τους;-1
Τα μπονσάι αποτελούν αποτελούν ρεαλιστικές απεικονίσεις δέντρων σε μίνι μέγεθος, φυτεμένα μέσα σε ρηχή γλάστρα – Φωτ. αρχείου: Shutterstock 

«Είμαι εξοργισμένος, αλλά και πολύ στενοχωρημένος. Έχουμε δουλέψει σκληρά για να μεγαλώσουμε αυτά τα δέντρα, τα οποία χρειάζονται χρόνο για να τελειοποιηθούν. Είναι μικρά έργα τέχνης» λέει ο ίδιος. 

Τα μπονσάι, που στα ιαπωνικά σημαίνει «φύτευση σε δίσκο», είναι η εξαιρετικά περίπλοκη τέχνη καλλιέργειας και διαμόρφωσης δέντρων μινιατούρων – τα οποία στην όψη είναι ίδια με τα εκάστοτε είδη, αλλά λόγω ρηχής ρίζας μεγαλώνουν ως «νάνοι». Η τέχνη αυτή πιστεύεται πως προέρχεται από την ενασχόληση της κινεζικής δυναστείας Τανγκ με το «penjing», δηλαδή την έντεχνη τοποθέτηση φυτών και λίθων σε ένα ρηχό δίσκο.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη δύο Βιετναμέζων ως υπόπτων για την κλοπή επτά μπονσάι, αξίας 5,3 εκατ. γεν, από συλλέκτη στην Καναγκάουα, τον περασμένο Μάρτιο. 

Ωστόσο, καθώς οι δράστες είναι μασκοφόροι, ενημερωμένοι και τεχνολογικά κατηρτισμένοι, οι έρευνες της αστυνομίας δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες φυτωρίων και οι συλλέκτες να καταφεύγουν στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας των «έργων τέχνης» τους

«Είχαμε και πριν ασφάλεια, αλλά μετά τη δεύτερη κλοπή εγκαταστήσαμε επιπλέον κάμερες και συναγερμούς. Σχεδιάζουμε επίσης να κατασκευάσουμε έναν νέο, υψηλότερο τοίχο γύρω από το φυτώριο», λέει ο Καζουχίρο Τακέμπε, ιδιοκτήτης του φυτωρίου Βonsai Life, στο νομό Mie της κεντρικής Ιαπωνίας, που έχει γίνει δύο φορές στόχος κλοπής. 

Όπως και σε άλλες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, οι δράστες κινήθηκαν ταχύτατα και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αποσπώντας κάποια από τα καλύτερα μπονσάι του φυτωρίου.

«Αυτές οι συμμορίες είναι πολύ οργανωμένες και δρουν κατά παραγγελία, σε όλη την Ιαπωνία. Υπάρχουν αναφορές πως επισκέπτονται φυτώρια κατά τη διάρκεια της ημέρας παριστάνοντας τους πελάτες. Βγάζουν πολλές φωτογραφίες και βίντεο και πιστεύεται πως στέλνουν αυτές τις εικόνες στους επίδοξους αγοραστές, προτού επιστρέψουν τη νύχτα για να κλέψουν ό,τι ζήτησαν οι πελάτες τους, συνήθως στο Βιετνάμ ή κάπου αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία», εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή: South China Morning Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT