Κίνα: Οργή Πεκίνου κατά Μπλίνκεν λόγω Ταϊβάν

Κίνα: Οργή Πεκίνου κατά Μπλίνκεν λόγω Ταϊβάν

Εντονότατη ήταν η κινεζική αντίδραση για τα συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο της Ταϊβάν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονότατη ήταν η αντίδραση του Πεκίνου σήμερα, Τρίτη, στα συγχαρητήρια που απηύθυνε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εκδήλωσε τη σφοδρή αντίθεσή του στην απόδοση συγχαρητηρίων από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Λάι Τσινγκ-τε, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Γουάνγκ Γουενμπίν, να προσθέτει ότι έχουν ήδη γίνει οι αντίστοιχες παραστάσεις διαμαρτυρίας.

«Αυτό που διαπράττουν οι ΗΠΑ, διατηρώντας πολιτιστικές, εμπορικές και ανεπίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, συνιστά σοβαρή παραβίαση», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Χθες Δευτέρα ο κ. Λάι ορκίστηκε πρόεδρος της Ταϊβάν, με την Κίνα να τον κατηγορεί ότι έχει «αποσχιστικές τάσεις», δεδομένου ότι θεωρεί τη νήσο αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

Λίγο νωρίτερα το Πεκίνο είχε κατακεραυνώσει και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία για την επίσκεψή τους στην Ταϊβάν.

Ιαπωνικές προθέσεις

Τη Δευτέρα, ο γενικός ηραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι χαρακτήρισε την Ταϊβάν «εξαιρετικά σημαντικό εταίρο και φίλο της χώρας μας» και ότι η διάθεση της Ιαπωνίας είναι να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία και τις ανταλλαγές σε μη κυβερνητικό επίπεδο.

Οι σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό, επιβαρυμένες από μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων για αμοιβαίες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, καθώς και τις ενέργειες της Κίνας κατά των διεκδικήσεων των Φιλιππίνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία πρόκειται να πραγματοποιήσουν τριμερή σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Σεούλ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT