Το πένθος δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων: Χιμπατζίνα κουβαλά το νεκρό μωρό της επί τρεις μήνες

Το πένθος δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων: Χιμπατζίνα κουβαλά το νεκρό μωρό της επί τρεις μήνες

Η Ναταλία έχασε το μωρό της όταν αυτό ήταν μόλις μερικών ημερών. Εκτοτε κρατά πάνω της το άκαμπτο σώμα του, αρνούμενη να το αποχωριστεί

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και μήνες, οι επισκέπτες του ενδιαιτήματος των πρωτευόντων στον ζωολογικό κήπο Bioparc της Βαλένθια γίνονται μάρτυρες ενός σπαρακτικού θεάματος: Μιας μαμάς χιμπατζίνας που κουβαλά στην αγκαλιά της το νεκρό μωρό της. 

Η Ναταλία έχασε πριν από περίπου τρεις μήνες το μωρό της, όταν αυτό ήταν μόλις μερικών ημερών. Εκτοτε κρατά πάνω της το άκαμπτο σώμα του, αρνούμενη να το αποχωριστεί

«Αυτή η συμπεριφορά έχει στο παρελθόν παρατηρηθεί στους χιμπατζήδες, όχι μόνο σε ζωολογικούς κήπους αλλά και στην άγρια φύση», εξηγεί στο Reuters ο Μιγκέλ Κασάρες, ο επικεφαλής του Bioparc.

Το πένθος δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων: Χιμπατζίνα κουβαλά το νεκρό μωρό της επί τρεις μήνες-1

Η Ναταλία, παρότι πενθεί επί μήνες τον χαμό του δικού της μωρού, παρηγορείται κάπως από την Cala, το μωρό της Noelia (αριστερά) – Φωτ.: REUTERS/Nacho Doce

Οπως και οι άνθρωποι, οι χιμπατζήδες πενθούν τους αγαπημένους τους, αν και η διαδικασία του πένθους είναι ασυνήθιστο να διαρκεί τόσο πολύ ή να εκδηλώνεται με τέτοια ένταση, όπως στην περίπτωση της Ναταλία.

«Οι επισκέπτες μας, που αρχικά σοκάρονται στη θέα του νεκρού μωρού, κατανοούν όταν τους εξηγούμε γιατί της αφήσαμε το μωρό και γιατί την παρακολουθούμε στενά», προσθέτει ο Κασάρες, επισημαίνοντας πως το πένθος της Ναταλία πρέπει να γίνει σεβαστό, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους. 

Το πένθος δεν είναι αποκλειστικότητα των ανθρώπων: Χιμπατζίνα κουβαλά το νεκρό μωρό της επί τρεις μήνες-2
Η Ναταλία αποδεικνύει πως το πένθος δεν είναι ίδιον, και μάλιστα αποκλειστικό, του ανθρώπου – Φωτ.: REUTERS/Nacho Doce.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ναταλία βιώνει τέτοιου είδους πένθος. Το 2018 είχε χάσει ξανά ένα μωρό της και γι’ αυτόν τον λόγο πλέον παρακολουθείται στενά. 

Οι χιμπατζήδες συγκαταλέγονται στα πρωτεύοντα θηλαστικά που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός τους, περί τα 100.000 με 200.000 άτομα, πλήττεται σοβαρά από τη λαθροθηρία, την απώλεια του οικοτόπου τους και τις ασθένειες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT