Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι

Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι

Η Τεχεράνη κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου και άλλων επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, σε συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ταμπρίζ -επίσης γνωστή ως Ταυρίδα-, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης του Ιράν και πρωτεύουσας της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι-1

Εικόνες δείχνουν χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στους δρόμους της πόλης του βορειοδυτικού Ιράν, ενώ πολλοί φαίνονται να ανεμίζουν ιρανικές σημαίες και να κρατούν πορτρέτα του Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η Τεχεράνη κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου και άλλων επτά ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, σε συντριβή ελικοπτέρου στο βορειοδυτικό Ιράν.

Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι-2

Τελετές μνήμης, που ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη και θα κορυφωθούν την Πέμπτη, διοργανώνονται εκτός από την Ταμπρίζ και στις πόλεις Κομ και Μπιρτζάντ, καθώς και στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.

Η ταφή του Εμπραχίμ Ραΐσι θα πραγματοποιηθεί στον ιερό χώρο του μαυσωλείου του Ιμάμη Ρεζά στην πόλη Μασχάντ, γενέτειρα του εκλιπόντα Ιρανού προέδρου.

Εκλογές στις 28 Ιουνίου

Ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ διορίστηκε υπηρεσιακός πρόεδρος και ο Αλί Μπαγκέρι Κάνι, υπουργός Εξωτερικών. Eκλογές θα διεξαχθούν στη χώρα στις 28 Ιουνίου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Οι ηγέτες της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι-3

Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις Χεζμπολάχ, Χαμάς και Χούθι, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές από πλήθος χώρες της Δύσης, εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους.

«Λυπούμαστε για κάθε απώλεια ζωής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ, ο οποίος ήταν ωστόσο κατηγορηματικός: «Ο Ραΐσι έχει αίμα στα χέρια του».

Χιλιάδες στους δρόμους για την κηδεία του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι-4

Τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου παραμένουν ασαφή. Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Τεχεράνης, έχει προσφερθεί να βοηθήσει στην έρευνα.

Τη στιγμή που πλήθος κόσμου συγκεντρωνόταν για να τιμήσει τη μνήμη του Ραΐσι πάντως, πολλοί άλλοι Ιρανοί εξέφραζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημόσια κριτική στον εκλιπόντα ηγέτη και στο θεοκρατικό καθεστώς που τον ανέδειξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT