Ευρωεκλογές – Νέα δημοσκόπηση: Φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις πρώτες θέσεις

Ευρωεκλογές – Νέα δημοσκόπηση: Φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στις πρώτες θέσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει πλέον 720 έδρες και επομένως η απόλυτη πλειοψηφία σχηματίζεται με όριο τις 361 έδρες

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομένουν λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και νέα δημοσκόπηση του Europe Elects επιβεβαιώνει την «πρωτιά» για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μικρή πτώση για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), καθώς και μάχη για την τρίτη θέση μεταξύ Φιλελεύθερων (Renew) και των εθνικιστικών κομμάτων, που απαρτίζουν τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Συγκεκριμένα, το ΕΛΚ αναμένεται να κερδίσει έως 182 έδρες, μία λιγότερη από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Απριλίου, ενώ οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες αναμένεται να λάβουν 134 έδρες, έξι λιγότερες από την προηγούμενη μέτρηση.

Επονται οι Φιλελεύθεροι (Renew) που φαίνεται ότι φθάνουν τις 85 έδρες (μία λιγότερη από τον Απρίλιο) και το ECR που φέρεται να λαμβάνει 83 έδρες.

Το κόμμα των Πρασίνων ακολουθεί με 54 έδρες, δηλαδή, έξι περισσότερες από την αντίστοιχη δημοσκόπηση πριν από ένα μήνα, και η Αριστερά φέρεται να κερδίζει 43 έδρες.

Το Ευρωκοινοβούλιο διαθέτει πλέον 720 έδρες και επομένως η απόλυτη πλειοψηφία σχηματίζεται με όριο τις 361 έδρες.

Βάσει των παραπάνω προβλέψεων είναι αρκετά πιθανός –εκ νέου– ο μετεκλογικός συνασπισμός μεταξύ των τριών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλαδή του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, που μαζί προβλέπεται να συγκεντρώσουν 401 έδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT