Η δικηγόρος Αμάλ Κλούνεϊ συμμετείχε στην ομάδα των ειδικών τους οποίους συμβουλεύτηκε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τριών μελών της ηγεσίας της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Ισμαήλ Χανίγια.
Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα Clooney foundation for justice, την οποία έχει δημιουργήσει με τον σύζυγό της Τζορτζ Κλούνεϊ, η δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξηγεί ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ήρθε σε επαφή μαζί της «εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες», για να της ζητήσει να ενταχθεί στην ομάδα των ειδικών του διεθνούς δικαίου που ήταν επιφορτισμένη με την «εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που έχουν τυχόν τελεστεί στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.
«Τα νομικά μας πορίσματα ήταν ομόφωνα», είπε.
Amal Clooney announces the conclusions of the Panel of Experts in International Law, convened by @KarimKhanQC to advise on @IntlCrimCourt arrest warrant applications for crimes in Israel and Palestine. Read her @FinancialTimes oped. https://t.co/cP4c9hhzUG
— Clooney Foundation for Justice (@ClooneyFDN) May 20, 2024
«Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε ότι οι ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, Ισμαήλ Χανίγια και Μοχάμεντ Ντέιφ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως αρπαγή ομήρων, δολοφονίες και σεξουαλικά εγκλήματα. Καταλήξαμε ομοφώνως ότι υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να σκεφτούμε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, κυρίως με τη χρησιμοποίηση του λιμού ως όπλου, με δολοφονίες, καταδίωξη και εξόντωση», έγραψε η Αμάλ Κλούνεϊ επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση του αιτήματος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.
«Ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα αποδεχόμουν ποτέ πως η ζωή ενός παιδιού έχει λιγότερη αξία από αυτήν ενός άλλου. Δεν αποδέχομαι πως είναι υπεράνω νόμου η όποια σύρραξη ή ο όποιος δράστης», σημειώνει στην ανάρτηση η ίδια.
Η Λιβανοβρετανίδα δικηγόρος, που έχει εκπροσωπήσει εκατοντάδες θύματα μαζικής βίας και θηριωδιών σε διεθνή δικαστήρια, δήλωσε πως υποστηρίζει αυτό το «ιστορικό βήμα» με στόχο «την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα των ωμοτήτων στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».
Πηγή: ΑΠΕ-AFP-Washington Post