Ρωσικός «δάκτυλος» στην Πολωνία: Εννέα συλλήψεις για κατασκοπεία και σαμποτάζ

Ρωσικός «δάκτυλος» στην Πολωνία: Εννέα συλλήψεις για κατασκοπεία και σαμποτάζ

Οι συλληφθέντες είναι Ουκρανοί, Λευκορώσοι και Πολωνοί υπήκοοι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έκανε γνωστό ότι εννέα άτομα έχουν μέχρι στιγμής συλληφθεί ως ύποπτα για συμμετοχή σε σχέδια δολιοφθοράς που είχαν εκπονηθεί σε συντονισμό με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τουσκ στο τηλεοπτικό κανάλι TVN24 το βράδυ της Δευτέρας, οι συλληφθέντες είναι Ουκρανοί, Λευκορώσοι και Πολωνοί υπήκοοι, πιθανώς προερχόμενοι από τους κύκλους του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με όσα τους προσάπτουν, δρούσαν ακολουθώντας τις οδηγίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και είχαν ήδη επιχειρήσει δολιοφθορές και σαμποτάζ εντός των πολωνικών συνόρων όπου πλέον κατηγορούνται για «ξυλοδαρμούς, εμπρησμούς και απόπειρες εμπρησμού».

Παράλληλα, λέγεται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις και σε άλλες χώρες: στη Λιθουανία, στη Λετονία και, πιθανώς, στη Σουηδία.

Η κυβέρνηση Τουσκ ετοιμάζεται να συστήσει μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της ρωσικής επιρροής στην Πολωνία. Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσφατα ενίσχυσε και τον προϋπολογισμό των πολωνικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Υπενθυμίζεται ότι ένας Πολωνός δικαστής, ο οποίος πια κατηγορείται για κατασκοπεία και προδοσία, αυτομόλησε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Πολωνία πρόκειται να ξοδέψει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να οχυρώσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία καθώς και με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Ο Τουσκ συνεχίζει όμως, κατά τα λοιπά, να επιτίθεται και στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Κατσίνσκι, που ήταν κυβέρνηση στην Πολωνία έως και τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσιάζοντάς το ως όχημα διευκόλυνσης του ρωσικού παρεμβατισμού.

Με πληροφορίες από FT

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT