Αντιμέτωπη με απλήρωτες «κλήσεις» ύψους… 15 εκατ. ευρώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο

Αντιμέτωπη με απλήρωτες «κλήσεις» ύψους… 15 εκατ. ευρώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο

Οι Αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι η αμερικανική πρεσβεία τους χρωστά «τέλη κυκλοφορίας» δύο δεκαετιών, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τις 14,6 εκατ. στερλίνες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας υποστηρίζουν ότι η αμερικανική πρεσβεία τους χρωστά «τέλη κυκλοφορίας» δύο δεκαετιών, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 14,6 εκατ. στερλίνες.

Οι Αρχές της βρετανικής πρωτεύουσας επέβαλαν προ εικοσαετίας ένα ειδικό ημερήσιο τέλος συμφόρησης (congestion charge) για τα οχήματα που εισέρχονται στο κέντρο της πόλης από τις 7 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα τις καθημερινές και από τις 12 το μεσημέρι ως τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Η αμερικανική πρεσβεία υποστηρίζει, ωστόσο, από την πλευρά της ότι, ως διπλωματική αποστολή που είναι, εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω τέλους.

«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση της Βιέννης του 1961 περί Διπλωματικών Σχέσεων, η θέση μας είναι ότι το τέλος συμφόρησης είναι ένας φόρος από τον οποίο απαλλάσσονται οι διπλωματικές αποστολές», σημειώνει εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Οι Βρετανοί (Transport for London – TfL) υπογραμμίζουν στον αντίποδα τη διαφωνία τους, καταγγέλλοντας τη «μειοψηφία» των διπλωματικών αποστολών που επιμένει να αρνείται να συμμορφωθεί με το εν λόγω μέτρο.

Πέρα από τους Αμερικανούς, και η πρεσβεία της Ιαπωνίας παρουσιάζεται να χρωστά πάνω από 10 εκατ. στερλίνες, ενώ συνολικά τα χρωστούμενα των ξένων διπλωματικών αποστολών ξεπερνούν τα 143,5 εκατ. στερλίνες για την περίοδο 2003-2024.

Με πληροφορίες από Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT