Εκλεισε η συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Εκλεισε η συμφωνία για τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Οι χώρες της Ε.Ε. υιοθετούν σχέδιο για τη χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα της Ουκρανίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν επίσημα σχέδιο για τη χρήση κερδών για την άμυνα της Ουκρανίας από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί, δήλωσε η βελγική κυβέρνηση.

Το κείμενο χρειαζόταν μόνο την υπογραφή των υπουργών, καθώς οι πρεσβευτές της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία στις αρχές Μαΐου.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση για τις συνέπειες σε περίπτωση που θιγούν τα περιουσιακά της στοιχεία και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εκφοβίζει την Ευρώπη για να λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα για να την εμποδίσει στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το 90% των εσόδων θα πηγαίνει σε ένα ταμείο που θα διαχειρίζεται η Ε.Ε. για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πηγαίνει για την υποστήριξη του Κιέβου με άλλους τρόπους.

Η Ε.Ε. αναμένει ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα αποφέρουν κέρδη ύψους περίπου 15-20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2027.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει την πρώτη δόση τον Ιούλιο, δήλωσαν διπλωμάτες της Ε.Ε.

Η Ομάδα των G7 δέσμευσε ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022.

Εκτοτε, η Ε.Ε. και άλλες χώρες της G7 συζητούν πώς και αν θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε την Ε.Ε. για την απόφαση, αλλά επανέλαβε ότι απώτερος στόχος της Ουκρανίας είναι η κατάσχεση των ρωσικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και όχι απλώς η εκμετάλλευση των τόκων.

«Με όλη την ευγνωμοσύνη μας για τη σημερινή απόφαση, τα ποσά δεν είναι ανάλογα με το ύψος των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το τρίτο βήμα, για το οποίο μιλάμε από την αρχή του έτους, θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι η κατάσχεση των ίδιων των περιουσιακών στοιχείων».

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν πιέζει τις άλλες χώρες της G7 αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για τη χρήση των κερδών ως εγγύηση για τη στήριξη ενός μεγαλύτερου δανείου για τη βοήθεια της Ουκρανίας.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT