Ισραήλ: Οι αρχές σταμάτησαν τη live μετάδοση της Γάζας από το Associated Press

Ισραήλ: Οι αρχές σταμάτησαν τη live μετάδοση της Γάζας από το Associated Press

Το αμερικανικό πρακτορείο καταγγέλλει κατάσχεση του εξοπλισμού του από τις ισραηλινές αρχές με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει το περιστατικό «ανησυχητικό»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Associated Press κατήγγειλε σήμερα ότι οι ισραηλινές αρχές προχώρησαν στη διακοπή της ζωντανής του μετάδοσης, η οποία έδειχνε τη Λωρίδα της Γάζας, προχωρώντας παράλληλα στην κατάσχεση του εξοπλισμού του. Το αμερικανικό πρακτορείο κάνει λόγο για «κατάχρηση του νέου νόμου για τους ξένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς».

«Το Associated Press καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός οργανισμός. «Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να επιστρέψουν τον εξοπλισμό μας και να μας επιτρέψουν να επαναφέρουμε αμέσως τη ζωντανή μας μετάδοση, ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτό το σημαντικό πλάνο σε χιλιάδες μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. 

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτηρίζει συχνά περιοχές γύρω από τη Γάζα «κλειστές στρατιωτικές ζώνες», περιορίζοντας έτσι τις μετακινήσεις. Η ζωντανή μετάδοση του AP παρείχε μια εικόνα της κατάστασης στη Γάζα, όπου δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι λόγω των ισραηλινών και αιγυπτιακών περιορισμών εισόδου στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εξετάζει την αναφορά περί κατάσχεσης εξοπλισμού του Associated Press από το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ανησυχητικό».

Η εξέλιξη αυτή με το AP συμβαίνει λίγες εβδομάδες μετά την απαγόρευση δραστηριοτήτων του δικτύου Al Jazeera στο Ισραήλ. Οι αρχές της χώρας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου και κατέσχεσαν τον εξοπλισμό του, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι κατηγόρησε το AP ότι παραβιάζει τον νέο ισραηλινό νόμο περί ξένων ραδιοτηλεοπτικών φορέων.

«Η κάμερα που κατασχέθηκε μεταδίδει παράνομα στο κανάλι Al Jazeera ζωντανά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων των δυνάμεων του IDF και θέτει σε κίνδυνο τους μαχητές μας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα δόθηκε προειδοποίηση στο πρακτορείο AP ότι σύμφωνα με τον νόμο και την απόφαση της κυβέρνησης απαγορεύεται να παρέχουν εικόνες στο Al Jazeera. Ωστόσο αποφάσισαν να συνεχίσουν να μεταδίδουν προκαλώντας ζημιά στην ασφάλεια του κράτους», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε περιελάμβανε μια κάμερα, ένα τρίποδο, δύο μικρόφωνα και εξοπλισμό μετάδοσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT