Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβενία υπέρ των ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου και Χαμάς

Γαλλία, Βέλγιο και Σλοβενία υπέρ των ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου και Χαμάς

Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τις καταδικαστικές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την πιθανή έκδοση ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Σλοβενία εξέδωσαν ανακοινώσεις υποστήριξης σχετικά με το αίτημα έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης κατά κορυφαίων αξιωματούχων του Ισραήλ και της Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. 

Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τις καταδικαστικές δηλώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την πιθανή έκδοση ενταλμάτων κατά Ισραηλινών αξιωματούχων.

Χθες, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ και τρεις ηγέτες της Χαμάς (τον Γιαχία Σινουάρ, τον Μοχάμεντ Ντέιφ και τον Ισμαήλ Χανίγια) για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε με μία οργισμένη δήλωση στην είδηση ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Πρόκειται για «ηθικό ανοσιούργημα ιστορικών διαστάσεων», τόνισε. Το Ισραήλ «διεξάγει δίκαιο πόλεμο εναντίον της Χαμάς, γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης που διέπραξε τη χειρότερη επίθεση εναντίον του εβραϊκού λαού μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο πλευρό του Νετανιάχου στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο οποίος δήλωσε ότι είναι «εξωφρενικό» να ζητούνται εντάλματα σύλληψης. Δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία, καμία, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», τόνισε.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «σεβασμό στις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». «Ολα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT