Τουρκία: Η υπογεννητικότητα νέος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

Τουρκία: Η υπογεννητικότητα νέος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν

«Υπαρξιακή απειλή και καταστροφή για την Τουρκία», θεωρεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος το βράδυ της Δευτέρας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 70χρονος Ερντογάν ζητεί –εδώ και χρόνια– από τις Τουρκάλες να αποκτούν τουλάχιστον τρία παιδιά η καθεμία, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν εκείνες αποκτούσαν ακόμη περισσότερα: έως και πέντε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος είχε στο παρελθόν υιοθετήσει ανά περιόδους αμφιλεγόμενες θέσεις ενάντια στην αντισύλληψη και στις καισαρικές τομές με το αιτιολογικό ότι πλήττουν τη γονιμότητα.    

Το ποσοστό των γεννήσεων ωστόσο στην Τουρκία μειώθηκε και συνεχίζει να μειώνεται, από 2,38 παιδιά ανά γυναίκα που ήταν το 2001 στα 1,51 πέρυσι. «Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι πλέον ανεκτή για τη χώρα μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πληθυσμός είναι η μεγαλύτερη δύναμή μας», είπε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων «υπαρξιακή απειλή και καταστροφή για την Τουρκία».

Πλήγμα για την οικονομική ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γεννήσεις μειώνονται παρά τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν με στόχο να ενθαρρύνουν τους πολίτες να παντρεύονται νωρίτερα και να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Γυναίκες με τρία τέκνα μπορούν πια να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη με φορολογικές ελαφρύνσεις, και οι νεόνυμφοι μπορούν να παίρνουν δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.

«Η μείωση του εργαζόμενου πληθυσμού και η πτώση του ποσοστού των γεννήσεων δεν είναι τόσο ακραίες στην Τουρκία όσο σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες, πλην όμως λειτουργούν ενάντια στη φιλοδοξία του Ερντογάν να αναπτύξει την οικονομία με τη βοήθεια ενός νέου σε ηλικία εργατικού δυναμικού», γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Εθνοτικές ανησυχίες

Η ανησυχία του Ερντογάν μπορεί να απορρέει, όμως, όχι μόνο από οικονομικούς αλλά και από εθνοτικούς παράγοντες.  

Οι γυναίκες στις πλειοψηφικά κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν κατά μέσο όρο 2,37 παιδιά η καθεμία, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ήταν 1,51 το 2023.

Οσο για τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων, εκείνα καταγράφονται στις τάξεις των Σύρων προσφύγων πολλοί από τους οποίους έχουν πάνω από πέντε παιδιά ο καθένας.

Με πληροφορίες από Bloomberg  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT