Γράφοντας κώδικα ΑΙ υπό τις διδαχές… του Αριστοτέλη και του Σωκράτη

Γράφοντας κώδικα ΑΙ υπό τις διδαχές… του Αριστοτέλη και του Σωκράτη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάρκο Αρτζέντι, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας της Goldman Sachs, υποστηρίζει ότι η ομάδα του πρέπει, παράλληλα με την παραδοσιακή μηχανική, να εξερευνήσει κλάδους όπως η φιλοσοφία προκειμένου να πλοηγηθεί καλύτερα στην πολυπλοκότητα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε πρόσφατο άρθρο στο Harvard Business Review, υπογράμμισε την αξία των φιλοσοφικών σπουδών, αναφέροντας τον ρόλο τους στην τελειοποίηση των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων, κάνοντας μνεία στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων κριτικής σκέψης.

Αν και η γνώση του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη δεν σου εξασφαλίζει από μόνη της μια θέση μηχανικού ΑΙ, ο Αρτζέντι πιστεύει ότι το «πάντρεμά» της με την τεχνική εμπειρία υπόσχεται βελτιωμένη ποιότητα κώδικα.

«Η ικανότητα να αναπτύσσετε ευκρινή νοητικά μοντέλα γύρω από τα προβλήματα που θέλετε να λύσετε είναι μια όλο και πιο κρίσιμη δεξιότητα, ειδικά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», τόνισε.

Πράγματι, ενώ πτυχές της ΑΙ έχουν ενσωματωθεί στις τεχνολογικές υπηρεσίες εδώ και πολλά χρόνια, το λανσάρισμα μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) όπως το ChatGPT και το bot Bing της Microsoft προκάλεσε ένα κύμα νέων προϊόντων, καθώς οι ανταγωνιστές προσπάθησαν να ακολουθήσουν κατά πόδας τις εξελίξεις.

Ωστόσο, η πλειονότητα είναι καταδικασμένη να αποτύχει – τουλάχιστον σύμφωνα με τον αείμνηστο καθηγητή του Χάρβαρντ Κλέιτον Κρίστενσεν, ο οποίος δήλωσε ότι το 95% των νέων υπηρεσιών που λανσάρονται σε οποιονδήποτε τομέα δεν θα επιτύχουν.

Και ενώ ο Αρτζέντι δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «γράψει κώδικα υψηλότερης ποιότητας από τους ανθρώπους», επισήμανε την παγίδα: «Μπορεί να λειτουργεί καλά, αλλά να μην κάνει αυτό που θέλετε να κάνει».

Σημειώνει ότι εδώ είναι που μπαίνει η τέχνη των εντολών (prompts), προσθέτοντας: «Η ποιότητα του αποτελέσματος ενός LLM σχετίζεται με την ποιότητα των εντολών. Οι διφορούμενες ή μη καλά διαμορφωμένες εντολές θα κάνουν την ΑΙ να προσπαθήσει να μαντέψει την ερώτηση που πραγματικά θέτετε, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα να λάβετε μια ανακριβή ή ακόμη και εντελώς επινοημένη απάντηση».

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δουλειά αυτή πληρώνεται από 30 δολάρια την ώρα έως 405.000 δολάρια ετησίως.

Η υποβολή των ερωτήσεων που εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη να λειτουργεί όπως προβλέπεται απαιτεί «συλλογισμό, λογική και αρχές», συνεχίζει ο Αρτζέντι, προσθέτοντας: «Είναι θεμελιώδεις δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω της φιλοσοφικής εκπαίδευσης».

Μία… νέα ζωή για τη φιλοσοφία

Για χρόνια οι φοιτητές φιλοσοφίας έπρεπε να αποδεχθούν ότι το πτυχίο τους δεν οδηγεί, συνήθως, σε μια καλοπληρωμένη δουλειά. Σύμφωνα με την πλατφόρμα HeyTutor, η φιλοσοφία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μετά την αποφοίτηση στις ΗΠΑ, με ποσοστό 6,2%.

Η υποαπασχόληση για το αντικείμενο ανέρχεται σε ποσοστό λίγο πάνω από 50%, ενώ ο μέσος μισθός των αρχικών επαγγελματιών ανέρχεται σε 36.000 δολάρια.

Με την υποστήριξη ανθρώπων σαν τον Αρτζέντι, αυτό ενδέχεται να αλλάξει.

Με πληροφορίες από το Fortune

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT