Προσωποποιημένες αντικαρκινικές θεραπείες και εμβόλια

Προσωποποιημένες αντικαρκινικές θεραπείες και εμβόλια

Αντί να παράγουν εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι της Moderna δημιουργούν προσωποποιημένες θεραπείες κατά του καρκίνου, κατάλληλες για κάθε ασθενή

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Το εργαστήριο δεν μοιάζει διαφορετικό από άλλα, μέχρι που παρατηρεί κανείς τις γραμμές στο πάτωμα. Τα σημάδια αυτά αποτελούν υπενθύμιση της πολύ διαφορετικής ιατρικής έρευνας που πραγματοποιείται εκεί.

Αντί να παράγουν εμβόλια για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο της Moderna δημιουργούν προσωποποιημένες θεραπείες κατά του καρκίνου, κατάλληλες για κάθε ξεχωριστό ασθενή και τη μορφή καρκίνου που αντιμετωπίζει. Οι γραμμές στο πάτωμα τους υπενθυμίζουν να μη διασχίσουν την αίθουσα διότι υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν τη φαρμακευτική θεραπεία τού κάθε ασθενούς.

Η γραμμή έρευνας και παραγωγής στη μονάδα της εταιρείας στο προάστιο της Βοστώνης, Νόρουοκ, χαρακτηρίζεται νέο σύνορο στην αντικαρκινική έρευνα. Οι ιατροί χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες την ακτινοβολία και τη χημειοθεραπεία, παρά τις σοβαρές παρενέργειές τους. Σήμερα, χάρη στην πρόοδο της αποκωδικοποίησης του DNA, εταιρείες όπως η Moderna και η Merck προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο με φάρμακα μεγαλύτερης ακρίβειας.

Παρότι η Moderna αντιμετωπίζει σοβαρές βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, μακροπρόθεσμα η προσέγγισή της στη θεραπεία του καρκίνου μπορεί να σηματοδοτήσει μεγάλη ιατρική πρόοδο και να αποδειχθεί οικονομικά προσοδοφόρα.

Εδώ και χρόνια οι φαρμακοβιομηχανίες προσπάθησαν και απέτυχαν να δημιουργήσουν τέτοιες θεραπείες, τις οποίες ονόμαζαν προσωποποιημένα αντικαρκινικά εμβόλια. Οι ογκολόγοι ευελπιστούν όμως ότι νέες θεραπείες, που αξιοποιούν την τεχνολογία του αγγελιαφόρου RNA, μπορεί να αποδειχθούν περισσότερο αποτελεσματικές, όπως εξηγεί η Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, κάνοντάς το να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

«Αυτά τα εμβόλια mRNA μοιάζουν να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικά στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που μας προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό», λέει η Γκράλοου.

Τα πρώτα αποτελέσματα υπήρξαν ενθαρρυντικά. Σε μια κλινική μελέτη, οι ασθενείς με μελάνωμα σε προχωρημένο στάδιο οι οποίοι έλαβαν τη θεραπεία, που αποτελείται από συνδυασμό του εμβολίου με το αντικαρκινικό φάρμακο Keytruda της Merck, είδαν τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου τους να μειώνονται στο ήμισυ.

Η Moderna πιστεύει ότι θα πετύχει επειδή επέλεξε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιλογής του σωστού στόχου, λέει ο Κάιλ Χόλντεν, επικεφαλής ανάπτυξης του αντικαρκινικού προγράμματος της Moderna. Η εταιρεία αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του όγκου κάθε ασθενούς και συγκρίνει τα δεδομένα με κατάλογο 34 νεοαντιγόνων, αποτυπώματα πρωτεΐνης, για να δημιουργήσει μοναδική θεραπευτική αγωγή. Στόχος της είναι η «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού προκειμένου αυτό να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. «Η μέθοδός μας αφαιρεί την αβεβαιότητα από τη διαδικασία», λέει ο Χόλντεν.Η θεραπεία της Moderna για το μελάνωμα, εφόσον εξασφαλίσει την έγκριση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, βρίσκεται τουλάχιστον ένα χρόνο από την ολοκλήρωσή της. Κάποιοι, στο μεταξύ, εκφράζουν αμφιβολίες. «Φανταστείτε να θέλετε να χορηγήσετε τη θεραπεία σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο και ο καθένας από αυτούς να χρειάζεται ξεχωριστό εμβόλιο. Ακόμη και αν το εμβόλιο εγκριθεί, μένει να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είναι ικανή να παράγει τέτοιο όγκο και να τον διακινήσει», λέει ο Ντρου Παρτόλ, καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, η εταιρεία κατασκευάζει νέα μεγάλη μονάδα παραγωγής στο Μάλμπορο της Μασαχουσέτης, όπου φιλοδοξεί να κατασκευάζει τα εμβόλια, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες ρομποτικών μηχανών προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα και η παραγωγική ικανότητα της καινοτόμου θεραπείας.

Μέχρι στιγμής, ο χρόνος που απαιτείται μεταξύ της βιοψίας όγκου ασθενούς και του εμβολιασμού του με το προσωπικό του φάρμακο είναι 75 ημέρες, με τη Moderna να φιλοδοξεί να τον μειώσει στις 60 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT