Γερμανία: Το πραξικόπημα του πρίγκιπα

Γερμανία: Το πραξικόπημα του πρίγκιπα

Στο εδώλιο οι Γερμανοί συνωμότες – Αμφιβολίες για το εάν ήταν υπαρκτή η απειλή

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο εντυπωσιακή δίκη από τις τρεις που αφορούν μια ακροδεξιά συνωμοσία για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία άρχισε χθες στη Φρανκφούρτη εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Στο εδώλιο βρίσκονται ένας αυτοαποκαλούμενος αριστοκράτης, γνωστός ως πρίγκιπας Χάινριχ Η΄, η Ρωσίδα σύντροφός του και επτά ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους μια πρώην δικαστής και βουλευτής της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, η ομάδα σχεδίαζε να εισβάλει στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου με υποστήριξη ενόπλων, να συλλάβει βουλευτές και να υποχρεώσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς να εμφανιστεί με χειροπέδες στη γερμανική τηλεόραση, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσει τη συσπείρωση των Γερμανών γύρω από το πραξικόπημα.

Οι φιλοδοξίες του Χάινριχ

Σε περίπτωση επιτυχίας ο 72χρονος Χάινριχ ήλπιζε να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της χώρας. Πάντως, οι συνήγοροι του πρίγκιπα επιμένουν να απορρίπτουν τις κατηγορίες εις βάρος του πελάτη τους. Η ομάδα είναι μέρος του κινήματος των Reichsbürger (Πολιτών του Ράιχ), το οποίο σύμφωνα με τις Αρχές αριθμεί 23.000 άτομα που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους και θα ήθελαν να επαναχαράξουν τα γερμανικά σύνορα στις γραμμές πριν από το 1918.

Η δίκη της Φρανκφούρτης, που άρχισε χθες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μεταλλικό λυόμενο, είναι η δεύτερη γύρω από την υπόθεση. Η πρώτη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου στη Στουτγκάρδη και αφορά το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν πρώην άνδρες των ειδικών δυνάμεων, αστυνομικοί, ένας μεταλλουργός και ένας υδραυλικός. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα θα λάβει χώρα στο Μόναχο η τρίτη δίκη, στην οποία δικάζονται μεταξύ άλλων ένας γιατρός και ένας γνωστός σεφ, οι οποίοι προορίζονταν για υπουργοί του καθεστώτος.

Δικάζονται 26 άτομα

Συνολικά δικάζονται 26 άτομα –ο 27ος πέθανε πρόσφατα σε ένα νοσοκομείο της Φρανκφούρτης– στις τρεις δίκες, που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι συνωμότες συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2022, όταν αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό πραγματοποίησαν επιδρομές σε σπίτια, διαμερίσματα, γραφεία και ένα κυνηγετικό φυλάκιο.

Οι εισαγγελείς ερευνούσαν την ομάδα επί πολλούς μήνες και μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται μέλος της διεθνούς οργάνωσης γύρω από τη θεωρία συνωμοσίας QAnon, ένας οδοντίατρος και ένας ερασιτέχνης πιλότος. Οι απόψεις των πραξικοπηματιών είναι εξόχως εκκεντρικές και υπάρχουν αποδείξεις ότι ορισμένοι εξ αυτών δρούσαν ανάλογα με τις θέσεις των άστρων.

Κατηγορητήριο 621 σελίδων

Ερώτημα παραμένει το κατά πόσον η οργάνωση είχε πραγματικά τη δυνατότητα να υλοποιήσει τα σχέδιά της ή εάν οι Αρχές επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, διογκώνοντας τον κίνδυνο που υπήρχε. Πάντως, στο 621σέλιδο κατηγορητήριο οι Αρχές τονίζουν πόσο καλά οργανωμένη ήταν η ομάδα και πόσο επικίνδυνη.

Η αστυνομία διατείνεται πως η οργάνωση είχε μαζέψει πάνω από μισό εκατ. ευρώ σε χρυσό και ρευστό, καθώς και εκατοντάδες όπλα, εκρηκτικά και πυρομαχικά. Είχε αγοράσει δορυφορικά τηλέφωνα για να επικοινωνεί, αφού υποτίθεται ότι το στρατιωτικό σκέλος θα διέκοπτε την ηλεκτροδότηση και τα εθνικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Η οργάνωση ανέμενε την ημέρα για την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος και ένα στέλεχος θεώρησε ότι το σύνθημα ήταν ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Οταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι ενός μέλους, αυτό πυροβόλησε τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς.

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στην οργάνωση «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης», που προετοίμαζε ανατροπή του καγκελαρίου Ολαφ Σολτς.

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στην οργάνωση «βαθιά απόρριψη των κρατικών θεσμών και της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης», που προετοίμαζε μια προδοτική επιχείρηση.

Για την πραγματοποίηση της δίκης στήθηκε ένα λυόμενο έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Φρανκφούρτης, αφού το κεντρικό κτίριο θα ανακαινίζεται τους επόμενους μήνες.

Η δικογραφία είναι τόσο μεγάλη ώστε χρειάστηκαν 801 φάκελοι, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο λόγω του όγκου των εγγράφων. Για την ασφάλεια της διαδικασίας έχουν επιστρατευτεί 40-45 άνδρες και γύρω από την αίθουσα έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην δικαστής Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν τελεί από τον Δεκέμβριο του 2022 υπό έρευνα. Από το 2017 έως το 2021 ήταν βουλευτής της AfD στην Μπούντεσταγκ, ενώ τον Μάρτιο του 2022 μπήκε στο δικαστικό σώμα.

Τον Μάρτιο του 2023, τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή της, αποφασίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως δικαστής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT