Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Aντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς βουλευτές για την επιβολή πιθανών κυρώσεων κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς ο εισαγγελέας του ζήτησε εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ο Μπλίνκεν σε ακρόαση στο Κογκρέσο υποσχέθηκε να αναλάβει δράση κατά της «πολύ λανθασμένης απόφασης».
Τα σχόλιά του ήρθαν σε απάντηση στις πιέσεις Ρεπουμπλικανών οι οποίοι προτείνουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων του ΔΠΔ, καλώντας σε ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου ακόμα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου, ωστόσο έχουν υποστηρίξει διώξεις κατά ηγετών χωρών στο πρόσφατο παρελθόν, με πιο πρόσφατη περίπτωση το ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο Ρεπουμπλικανός Τζέιμς Ρισκ ρώτησε αν ο Μπλίνκεν πρόκειται να υποστηρίξει πρόταση νόμου κατά του ΔΠΔ που «χώνει τη μύτη του στις δουλειές χωρών που έχουν ανεξάρτητο, νόμιμο, δημοκρατικό δικαστικό σύστημα».
«Λανθασμένη απόφαση»
«Θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας σε διακομματική βάση για να βρούμε την κατάλληλη απάντηση. Είμαι αποφασισμένος να το κάνω αυτό», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε μια πολύ λανθασμένη απόφαση».
Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπέβαλε αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Ο Χαν ζητά επίσης εντάλματα σύλληψης κατά τριών αξιωματούχων της Χαμάς – του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της στη Γάζα, του Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας των Ταξιαρχιών Κασάμ, και του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «εξωφρενικό» να ζητούνται εντάλματα σύλληψης. Δεν υπάρχει «καμία ισοδυναμία –καμία– μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», πρόσθεσε.
Διακόπηκε λόγω διαμαρτυριών
Ο Μπλίνκεν, που παρουσίαζε σε γερουσιαστές την πρόταση προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις εξωτερικές υποθέσεις, διακόπηκε επανειλημμένα από διαδηλωτές που καταδίκαζαν την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του συμμάχου τους Ισραήλ και τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.
Οι πρόεδροι των επιτροπών εξωτερικών σχέσεων και πιστώσεων της Γερουσίας διέκοψαν τη διαδικασία τουλάχιστον έξι φορές, ενώ ο Μπλίνκεν έκανε τις εναρκτήριες δηλώσεις του, καθώς διαδηλωτές σηκώθηκαν όρθιοι φωνάζοντας και κατηγορώντας τον ότι είναι «εγκληματίας πολέμου» και πως ευθύνεται για τη «γενοκτονία» κατά του παλαιστινιακού λαού.
Σιωπηλοί διαδηλωτές ύψωσαν τα χέρια τους, που ήταν βαμμένα με κόκκινη μπογιά.
Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί
Ως προς το νομοσχέδιο για το ΔΠΔ, προετοιμάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Ρεπουμπλικανό Τσιπ Ρόι του Τέξας και προβλέπει στοχοποίηση των αξιωματούχων του Διεθνούς Δικαστηρίου που εμπλέκονται με την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, εμποδίζει την είσοδό τους στις ΗΠΑ, ανακαλεί κάθε τρέχουσα αμερικανική βίζα που κατέχουν και απαγορεύει οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή τους εντός της χώρας. Εκτός και αν το δικαστήριο σταματήσει τις υποθέσεις του εναντίον «προστατευόμενων προσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους».
Τουλάχιστον 37 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων συνυπογράφουν τον νόμο.
Λιγότερο σαφές, ωστόσο, είναι αν οι Δημοκρατικοί βουλευτές θα υποστηρίξουν την προσπάθεια.
Η μετριοπαθής, καθώς και η φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματος ασκεί κριτική στην πολιτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ εδώ και μήνες, καθώς οι νέοι, προοδευτικοί ψηφοφόροι έχουν καλέσει τον πρόεδρο να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.
Η βουλευτής της Μινεσότα Ιλχαν Ομάρ δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Δικαστηρίου είναι «σημαντικοί» και πως οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν το έργο του, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, στην περίπτωση της Λιβύης.
«Η αίτηση για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης είναι απλώς η αρχή μιας δικαστικής διαδικασίας», έγραψε σε δήλωσή της τη Δευτέρα.
«Το ΔΠΔ έχει λειτουργήσει ως δικαστήριο – έχει δει καταδίκες, αθωώσεις και απορρίψεις, όπως θα περιμέναμε από ένα αμερόληπτο και μη πολιτικό δικαστικό όργανο», πρόσθεσε η ίδια.
Παραμένει ασαφές εάν οι όποιες προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων συγκεντρώνουν την απαιτούμενη υποστήριξη για να προωθηθούν είτε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων είτε από τη Γερουσία υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες, Τρίτη, ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν τα «επόμενα βήματα» με τους βουλευτές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η «χρήση μεθόδων κυρώσεων ακόμη και εναντίον του ΔΠΔ» είναι «κάτι παραπάνω από περίεργη».
Η περίπτωση του Αφγανιστάν
Το 2020, η τότε κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει το ΔΠΔ ότι παραβίαζε την εθνική κυριαρχία των ΗΠΑ όταν ενέκρινε έρευνα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ στοχοποίησαν το προσωπικό του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της τότε εισαγγελέως Φατού Μπενσούντα, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.
Ο Μπάιντεν ήρε αυτές τις κυρώσεις τον Απρίλιο του 2021, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
«Οι αποφάσεις αυτές αντικατοπτρίζουν την εκτίμησή μας ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν ήταν ακατάλληλα και αναποτελεσματικά», είχε αναφέρει τότε ο Μπλίνκεν σε δήλωσή του.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑP