Ρωσία: Ο Πούτιν τραβά το σκοινί πλέον και στη Βαλτική

Ρωσία: Ο Πούτιν τραβά το σκοινί πλέον και στη Βαλτική

Η Μόσχα φέρεται να θέλει να αναθεωρήσει τα χωρικά της ύδατα – Εντονα αντιδρούν Φινλανδία και Λιθουανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή της για αναθεώρηση των χωρικών της υδάτων στη Βαλτική Θάλασσα εκδηλώνει η Μόσχα, προκαλώντας την οργή των Δυτικών γειτόνων της.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας πρότεινε αναθεώρηση των ορίων των ρωσικών χωρικών υδάτων στη Βαλτική, σύμφωνα με σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος, με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία και Λιθουανία να αντιδρούν εντόνως καλώντας τους συμμάχους τους σε εγρήγορση.

Κατά το σχέδιο διατάγματος, με ημερομηνία Τρίτης, το υπουργείο πρότεινε την προσαρμογή των συνόρων γύρω από τα ρωσικά νησιά στο ανατολικό τμήμα του Κόλπου της Φινλανδίας και γύρω από το Καλίνινγκραντ.

«Η διέλευση των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη θάλασσα θα αλλάξει», αναφέρεται στην περίληψη του σχεδίου διατάγματος. Εάν εγκριθεί, το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Ιανουάριο.

Η δικαιολογία

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε ως αιτιολόγηση της αλλαγής ότι μια προηγούμενη σοβιετική μέτρηση των συνόρων από το 1985 χρησιμοποιούσε ναυτικούς χάρτες από τα μέσα τού 20ου αιώνα και έτσι δεν αντιστοιχούσε πλήρως σε πιο σύγχρονες χαρτογραφικές συντεταγμένες.

Δεν ήταν αμέσως σαφές από το σχέδιο διατάγματος πώς ακριβώς θα προσαρμοστούν τα θαλάσσια σύνορα και ποια διαβούλευση μπορεί να έχει γίνει με άλλα κράτη γύρω από τη Βαλτική – εάν έχει γίνει.

«Οι φινλανδικές αρχές ερευνούν πληροφορίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών στον Κόλπο της Φινλανδίας», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Η Ρωσία δεν έχει έρθει σε επαφή με τη Φινλανδία για το θέμα. Η Φινλανδία ενεργεί όπως πάντα: Ηρεμα και με βάση τα γεγονότα».

Η Φινλανδή υπουργός Εξωτερικών Ελίνα Βαλτόνεν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να τηρήσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και είπε ότι η Ρωσία σπέρνει «σύγχυση».

Από τη δική της πλευρά, η Λιθουανία κάλεσε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσουν σθεναρή απάντηση στη Μόσχα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.

«Μια άλλη ρωσική υβριδική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτή τη φορά επιχειρώντας να σκορπίσει φόβο, αβεβαιότητα και αμφιβολία για τις προθέσεις τους στη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλους Λαντσμπέργκις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Πρόκειται για μια προφανή κλιμάκωση εναντίον του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια κατάλληλα σθεναρή απάντηση», πρόσθεσε.

Κατόπιν των έντονων αυτών αντιδράσεων από Ελσίνκι και Βίλνιους, ρωσική κυβερνητική πηγή διέρρευσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι η Μόσχα δεν έχει καμία πρόθεση τροποποίησης των θαλάσσιων συνόρων της ή της υφαλοκρηπίδας ή της οικονομικής ζώνης στη Βαλτική.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT