Νέος άθλος από τον Κάμι Ρίτα: Ο 54χρονος Σέρπα κατέκτησε το Εβερεστ για 30η φορά

Νέος άθλος από τον Κάμι Ρίτα: Ο 54χρονος Σέρπα κατέκτησε το Εβερεστ για 30η φορά

Ο 54χρονος γεννήθηκε στο Τάμε, ένα χωριό των Ιμαλαΐων που φημίζεται για τους χαρισματικούς του ορειβάτες, μεταξύ αυτών και ο Τενζίνγκ Νοργκάι, ο άνθρωπος που μαζί με τον Έντμουντ Χίλαρι ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Έβερεστ, το 1953.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα φώτα να στρέφονται συνήθως στους επισκέπτες ορειβάτες, οι Σέρπα, οι ηρωικοί οδηγοί και αχθοφόροι των Ιμαλαΐων, παραμένουν στη σκιά του παρασκηνίου. 

Το παράδοξο αυτό σπάει με έναν πραγματικό άθλο ο διάσημος οδηγός Κάμι Ρίτα που σήμερα κατέκτησε το Εβερεστ για 30η φορά στη ζωή του – ολοκληρώνοντας, μάλιστα, εντός Μαΐου δύο αναβάσεις στην κορυφή του κόσμου. 

Ο Ρίτα πάτησε στις 07:49 τοπική ώρα την κορυφή των 8.849 μέτρων, σύμφωνα με τον Κιμ Λαλ Γκαουτάμ, αξιωματούχο της νεπαλέζικης κυβέρνησης. 

«Είναι σε καλή κατάσταση και χαρούμενος που κατόρθωσε αυτό το ρεκόρ» ανέφερε ο Μίνγκμα Σέρπα, της Seven Summits Treks που οργάνωσε την αποστολή. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή είναι η τελευταία αναρρίχηση της σεζόν για τον Ρίτα που πιθανότατα θα επιστρέψει σπίτι του τις επόμενες ημέρες. 

Ο 54χρονος γεννήθηκε στο Τάμε, ένα χωριό των Ιμαλαΐων που φημίζεται για τους χαρισματικούς του ορειβάτες, μεταξύ αυτών και ο Τενζίνγκ Νοργκάι, ο άνθρωπος που μαζί με τον Έντμουντ Χίλαρι ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Έβερεστ, το 1953.

 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kami Rita Sherpa (@kamiritasherpa)

Ο Ρίτα έκανε την πρώτη αναρρίχηση στο Έβερεστ το 1994 και έκτοτε ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου σχεδόν κάθε χρόνο.

Είναι ένας από τους πολλούς Σέρπα οδηγούς που με την εμπειρία τους και τις ικανότητές τους συμβάλλουν στην ασφάλεια των ξένων ορειβατών που ταξιδεύουν στο Νεπάλ για την υπέρτατη αυτή πρόκληση και θεωρούνται στυλοβάτες του αναρριχητικού τουρισμού της χώρας τους.

Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους οδηγούς του ορεινού αυτού λαού του Νεπάλ. 

Εκτός από το Έβερεστ, όμως, ο Ρίτα έχει κατακτήσει και πολλές άλλες από τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου, μεταξύ αυτών τις Κ2, Cho Oyu, Μανασλού και Λότσε, όλες στην Ασία.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Itshimalayas (@itshimalayas)

Ο στενότερος ανταγωνιστής του στον αριθμό αναβάσεων του Έβερεστ είναι ο φίλος του επίσης Σέρπα Πασάνγκ Ντάουα, που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τον άθλο αυτό 27 φορές

Σημειώνεται πως στο Νεπάλ υπάρχουν οι οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και η χώρα υποδέχεται εκατοντάδες ορειβάτες κάθε άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες και οι άνεμοι είναι ηπιότεροι. 

Για φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει 419 άδειες για την ανάβαση στο Εβερεστ και για την ανοιξιάτικη αναρριχητική περίοδο, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT