Επιμένει ο Μίτσκοσκι στον όρο «Μακεδονία»

Επιμένει ο Μίτσκοσκι στον όρο «Μακεδονία»

«Οι άριστες σχέσεις "Μακεδονίας" και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, στο πλαίσιο ανάρτησης για τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Αυστρίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναφέρθηκε εκ νέου σε «Μακεδονία», σε δημόσια τοποθέτησή του, παραλείποντας το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μίτσκοσκι αναφέρθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον πρέσβη της Αυστρίας, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία», όπως λέγεται η χώρα, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, συναντηθήκαμε με τον Αυστριακό πρέσβη, Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η “Μακεδονία” από την Αυστρία, στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις “Μακεδονίας” και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Συζητήθηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».

Η ανάρτηση του Χρίστιαν Μίτσκοσκι έρχεται λίγο μετά την επικαιροποίηση της επίσημης ιστοσελίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας, όπου, δίπλα στο οικόσημο, δεν αναγράφεται το όνομα του θεσμού, δηλαδή «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα»

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να μην κυρώσει τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών στην παρούσα συγκυρία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρωί της Τετάρτης.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω».

«Πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Τα Σκόπια είναι απομονωμένα και όχι η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα ασκηθούν», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν» και στέλνοντας μήνυμα στην ηγεσία της γειτονικής χώρας «να σοβαρευτεί και να αφήσει τα μικροκομματικά παιχνίδια». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT