«Ο Ρίσι Σούνακ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές»

«Ο Ρίσι Σούνακ θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές»

Μία από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η 4η Ιουλίου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρίσι Σουνάκ θα προκηρύξει αιφνιδιαστικά πρόωρες εκλογές για τον Ιούλιο, δήλωσαν ανώτερες πηγές στον Guardian, με μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες να είναι η 4η Ιουλίου. Η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται σήμερα το απόγευμα.

Το BBC αναφέρει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώνει επί του παρόντος το υπουργικό συμβούλιο για τα σχέδιά του ενώ η Βουλή αναμένεται να διαλυθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Βρετανού πρωθυπουργού θεωρητικά θα τελείωνε τον Ιανουάριο του 2025

Η πολιτική συντάκτρια του SkyNews, Μπεθ Ρίγκμπι περιγράφει μια «μακρά συζήτηση» το τελευταίο διάστημα στην Ντάουνινγκ Στριτ σχετικά με το αν θα έπρεπε οι εκλογές να διεξαχθούν σύντομα ή το φθινόπωρο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ολιβερ Ντάουντεν φέρεται να πίεσε για εκλογές το καλοκαίρι. 

«Με αφορμή τα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό, την αναβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θα πάει το καλοκαίρι [σε εκλογές]», αναφέρει η πολιτική συντάκτρια. 

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Εργατικοί προηγούνται περίπου 20 μονάδες από τους Συντηρητικούς του Σούνακ. Ως εκ τούτου, φαβορί για την πρωθυπουργία θεωρείται ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ. 

«Θα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για έναν πρωθυπουργό να ανατρέψει μια τέτοια δημοσκοπική διαφορά. Θα σήμαινε επίσης πέντε διαδοχικές εκλογικές νίκες του Συντηρητικού Κόμματος σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις, πράγμα που και πάλι δεν έχει συμβεί στη σύγχρονη εποχή. Νομίζω λοιπόν ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι πιθανότητες είναι σαφώς εναντίον του Σούνακ με βάση τις δημοσκοπήσεις», σημειώνει η Ρίγκμπι. 

Με την επίσημη προκήρυξη των εκλογών να είναι προ των πυλών, εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε ότι «είμαστε απολύτως έτοιμοι». «Εχουμε μια πλήρως οργανωμένη και λειτουργική εκστρατεία έτοιμη να ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι η χώρα ζητά γενικές εκλογές, οπότε θα παροτρύνω τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτές», είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT