Ρωσία: Συνελήφθη και ο υπαρχηγός του ΓΕΣ

Ρωσία: Συνελήφθη και ο υπαρχηγός του ΓΕΣ

Στη Ρωσία έχει τεθεί υπό κράτηση ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της, τέταρτο κορυφαίο στέλεχος Αμυνας, αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμάριν, για δωροληψία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνελήφθη στη Ρωσία ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της, αντιστράτηγος Βαντίμ Σαμάριν, ως ύποπτος για δωροληψία μεγάλης κλίμακας, ανέφεραν ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, Πέμπτη. Είναι η τελευταία σε μία σειρά συλλήψεων κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι ο Σαμάριν συνελήφθη ως ύποπτος για φερόμενη απάτη, καθώς και ότι έγινε έρευνα στο σπίτι του.

Τέταρτη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους

Πρόκειται για την τέταρτη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της άμυνας από τον Απρίλιο, όταν ο υφυπουργός Τιμούρ Ιβανόφ τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος επίσης για δωροληψία.

Εκτοτε, έχουν επίσης συλληφθεί ο αντιστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ, επικεφαλής προσωπικού του υπουργείου Αμυνας και ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ, πρώην διοικητής της 58ης στρατιάς της Ρωσίας.

Το σκάνδαλο είναι το μεγαλύτερο που πλήττει τη ρωσική κυβέρνηση εδώ και χρόνια. Οι συλλήψεις σηματοδοτούν προσπάθεια να παταχθεί η διαφθορά γύρω από την ανάθεση στρατιωτικών συμβάσεων.

Αλλα άτομα έχουν επίσης συλληφθεί – φίλος του Ιβανόφ, επικεφαλής κατασκευαστικής εταιρείας που φέρεται να έχει δωροδοκήσει αξιωματούχους της Αμυνας, καθώς και ο πρώην επικεφαλής πολλών εταιρειών που υπάγονται στο υπουργείο.

Ο Σαμάριν είναι αναπληρωτής του Βαλέρι Γκερασίμοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου. Ο Γκερασίμοφ δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα, αν και κατά καιρούς έχει βρεθεί αντιμέτωπος με σκληρή κριτική για τις επιδόσεις του ρωσικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι συλλήψεις έρχονται εν μέσω σημαντικών αλλαγών στην ηγεσία της Αμυνας της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απομάκρυνε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τον επί σειρά ετών υπουργό Σεργκέι Σοϊγκού, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ.

Τρίτος χρόνος πολέμου

Ο διορισμός του Μπελούσοφ, ο οποίος δεν έχει καμία στρατιωτική εμπειρία, θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ρωσικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες του στρατού και την εξάλειψη της σπατάλης και της διαφθοράς στις αμυντικές δαπάνες.

Η Ρωσία διανύει τον τρίτο χρόνο του πολέμου της στην Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις της ανέκτησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων τους τελευταίους μήνες και κατέγραψαν σταδιακή πρόοδο.

Ο Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν σχεδιάζει αλλαγές στο Γενικό Επιτελείο, επειδή το «έργο της μάχης» εξελίσσεται με επιτυχία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT