Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους, το Ισραήλ εγκρίνει επανάληψη των συνομιλιών

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους, το Ισραήλ εγκρίνει επανάληψη των συνομιλιών

Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται τα ισραηλινά Μέσα, η διαπραγματευτική ομάδα έλαβε νέες κατευθυντήριες γραμμές

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ ενέκρινε την επανάληψη των έμμεσων συνομιλιών για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων με τη Χαμάς νωρίς σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται τα ισραηλινά Μέσα, η διαπραγματευτική ομάδα έλαβε νέες κατευθυντήριες γραμμές.

Ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου έδωσε εντολή στη διαπραγματευτική ομάδα «να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων».

Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις είναι «η επιμονή της Χαμάς να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο».

Το τριμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, που σχηματίστηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου, αποτελείται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και τον υπουργό Πολέμου Μπένι Γκαντζ. Αρκετοί ακόμη συμμετέχουν στις συνεδριάσεις ως παρατηρητές.

Βίντεο από την απαγωγή γυναικών στρατιωτών

Πριν από τη συνάντηση, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων εξέδωσε επείγον αίτημα να συναντηθεί με τα μέλη του συμβουλίου πολέμου για να συζητήσουν τις προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών για τους ομήρους.

Ο Γκάλαντ, ο Γκαντζ και παρατηρητές συμφώνησαν με το αίτημα των οικογενειών των ομήρων για συνάντηση.

Μόνο ο Νετανιάχου και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ αρνήθηκαν, όπως ανέφεραν τα ισραηλινά Μέσα.

Το αίτημα ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση από τις οικογένειες των ομήρων βίντεο που δείχνει την απαγωγή πέντε γυναικών στρατιωτών από τη στρατιωτική βάση Ναχάλ Οζ από ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κάποιοι από τους γονείς ανέφεραν ότι στόχος τους με τη δημοσιοποίηση του βίντεο ήταν να αφυπνίσουν τη χώρα και κυρίως την ηγεσία, ώστε να εργαστούν επειγόντως για την απελευθέρωσή τους.

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους, το Ισραήλ εγκρίνει επανάληψη των συνομιλιών-1
Γυναίκα στέκεται μπροστά από τις αφίσες με τις φωτογραφίες θυμάτων της φονικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και ομήρων της Χαμάς, έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ (23 Μαΐου 2024. REUTERS/Ronen Zvulun).

Οσο το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε σε αρχηγείο του ισραηλινού στρατού στο Τελ Αβίβ, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν συγκέντρωση ακριβώς έξω από αυτό, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους. Παρόμοια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Ιερουσαλήμ.

Στο Τελ Αβίβ, οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές κλείνοντας δρόμο, ενώ η διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η πίεση προς την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων έχει ενταθεί. Οι τακτικές διαδηλώσεις προσελκύουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι απαιτούν τη διάσωσή τους.

Το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ήρθε παρά την έλλειψη προόδου τις τελευταίες εβδομάδες και τις τριβές μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, η οποία, μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, έχει μεσολαβήσει στις συνομιλίες.

Το πέρασμα της Ράφα

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με τους ομήρους, το Ισραήλ εγκρίνει επανάληψη των συνομιλιών-2
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας (23 Μαΐου 2024, REUTERS/Mohammed Salem).

Η αραβική εφημερίδα al-Araby al-Jadeed ανέφερε σήμερα, Πέμπτη, ότι οι Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές διερεύνησαν κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν εκ νέου οι έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας, που εδρεύει στο Λονδίνο, επικαλείται αιγυπτιακή πηγή η οποία ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη επαφές με «όλα τα μέρη».

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή πηγή, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κάιρο για να συζητήσει τον συντονισμό της ασφάλειας και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο σχετικά με τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Η διάβαση της Ράφα αποτελεί βασική «πύλη» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οι παραδόσεις έχουν σταματήσει από τότε που ο ισραηλινός στρατός πρόσφατα την κατέλαβε, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για την εξέλιξη.

Η Αίγυπτος μάλιστα απείλησε να αποσυρθεί από τον ρόλο του διαμεσολαβητή με ανακοίνωσή της την Τετάρτη, αντιδρώντας στους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ ότι το Κάιρο είχε αλλάξει κρυφά τους όρους πιθανής συμφωνίας, υπονομεύοντας τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την al-Jadeed al-Araby, το Κάιρο εκτίμησε ότι οι διαρροές στα Μέσα σχετικά με το αναφερόμενο τέχνασμά του ευνόησαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Νετανιάχου να «αποφύγει την ευθύνη» για το γεγονός ότι οι πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι όμηροι

Εκατόν είκοσι τέσσερις όμηροι που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραμένουν στη Γάζα –όχι όλοι τους ζωντανοί–, ενώ 105 άμαχοι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου. Αλλοι τέσσερις είχαν απελευθερωθεί νωρίτερα.

Τρεις όμηροι έχουν διασωθεί από στρατεύματα ζωντανοί, ενώ έχουν επίσης ανακτηθεί οι σοροί 16 ομήρων, συμπεριλαμβανομένων τριών που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο άλλων 37 ομήρων, επικαλούμενος πληροφορίες και ευρήματα που απέκτησαν τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη Γάζα.

Ακόμη ένα άτομο αγνοείται από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 35 Παλαιστινίους σε αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, Πέμπτη, και έδωσαν μάχες σε περιοχές της Ράφα, ανέφεραν αξιωματούχοι Υγείας και Μέσα Ενημέρωσης της Χαμάς.

Τα ισραηλινά τεθωρακισμένα προχώρησαν στα νοτιοανατολικά της Ράφα, πλησίασαν προς τη δυτική συνοικία της πόλης Γίμπνα και συνέχισαν να επιχειρούν σε τρία ανατολικά προάστια, ανέφεραν κάτοικοι.

Οι ταυτόχρονες ισραηλινές επιθέσεις στο βόρειο και το νότιο άκρο της Γάζας αυτόν τον μήνα έχουν προκαλέσει νέα έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος λιμού, καθώς κόβονται οι κύριες οδοί για την παροχή βοήθειας.

Η UNRWA, η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να στοχεύει την πόλη στις αρχές Μαΐου, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις ενέτειναν τη χερσαία επίθεση στην Τζαμπάλια, όπου ο στρατός ισοπέδωσε πολλές κατοικημένες περιοχές, ενώ έπληξε την πόλη Μπέιτ Χανούν. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να επιστρέψει στις περιοχές αυτές για να εμποδίσει τη Χαμάς από το να ανασυνταχθεί εκεί.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις μάχες της Τετάρτης. Από την έναρξη των επιθέσεων στη Γάζα στις 20 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 286 στρατιώτες.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν περισσότερους από 250 ομήρους.

Από τότε, η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι υπάρχει φόβος ότι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT