Η Κολομβία ανοίγει πρεσβεία στα παλαιστινιακά εδάφη

Η Κολομβία ανοίγει πρεσβεία στα παλαιστινιακά εδάφη

Η Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής και διοικητική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έδωσε εντολή για άνοιγμα πρεσβείας στη Ραμάλα, γνωστοποίσε ο υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. 

«Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο διέταξε το άνοιγμα κολομβιανής πρεσβείας για τη χώρα στην πόλη Ραμάλα, στο πλαίσιο της εκπροσώπησης της Κολομβίας στα παλαιστινιακά εδάφη, που είναι το επόμενο βήμα που κάνουμε» τόνισε ο Λουίς Μουρίγιο. 

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως σύντομα περισσότερες χώρες θα στηρίξουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

Σημειώνεται πως η Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής και διοικητική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους για όσες χώρες το αναγνωρίζουν.

Ο Πέτρο που είχε ήδη ανακαλέσει τον πρέσβη της Κολομβίας από το Τελ Αβίβ, είχε γνωστοποιήσει την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ λόγω των ενεργειών του στη Γάζα. Η πρεσβεία έκλεισε στις 3 Μαΐου. 

Ο Πέτρο έχει επικρίνει εντονότατα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και έχει ζητήσει να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος του Ισραήλ για γενοκτονία. 

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ίζραελ Καντζ κατηγόρησε τον Πέτρο για «αντισημιτισμό και ρητορική μίσους», μετά την απόφαση διακοπής των διμερών διπλωματικών σχέσεων, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί επιβράβευση για τη Χαμάς. 

Υπενθυμίζεται πως χθες, Όσλο, Δουβλίνο και Μαδρίτη ανακοίνωσαν την επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Στις 10 Μαΐου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την προσπάθεια της Παλαιστίνης να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, αναγνωρίζοντάς της πως πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και συστήνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να επανεξετάσει ευνοϊκά το θέμα».

Πηγή: Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT