Ουγγαρία: «Απαράδεκτο» το ένταλμα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου

Ουγγαρία: «Απαράδεκτο» το ένταλμα του ΔΠΔ κατά του Νετανιάχου

Δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ουγγαρία, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι «απαράδεκτο» και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Γκεργκέλι Γκουλίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι, αν και η Ουγγαρία επικύρωσε το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), αυτό «δεν έγινε ποτέ μέρος του ουγγρικού δικαίου», πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μέτρο του δικαστηρίου δεν μπορεί να εκτελεστεί εντός της Ουγγαρίας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον επικεφαλής της Αμυνάς του και τρεις ηγέτες της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών αντέδρασαν στην απόφαση του Χαν.

«Αυτή η απόφαση… δεν είναι νομική αλλά πολιτική, είναι απαράδεκτη και δυσφημεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», δήλωσε ο Γκουλίας.

«Είναι λάθος να χρησιμοποιείται ένα δικαστήριο ως πολιτικό εργαλείο και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι οδήγησε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα, μία αδίστακτη, ανέντιμη και άθλια τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ», όπως τόνισε.

Διχασμένες οι ευρωπαϊκές χώρες

Και οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι μέλη του ΔΠΔ και ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «είναι υποχρεωμένες να εκτελούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου».

Ωστόσο, η κίνηση του Χαν αποκάλυψε τις πολιτικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη σύγκρουση.

Ο Ορμπαν είναι μακροχρόνιος σύμμαχος του Νετανιάχου και έχει πει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε αφότου μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας πάνω από 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Πάνω από 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επακόλουθη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT