Ισπανία: Ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και «τουρισμοφοβία»

Ισπανία: Ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και «τουρισμοφοβία»

Η χώρα της Ιβηρικής έχει βαλθεί να ξεπεράσει τη Γαλλία ως «ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο». Οι ντόπιοι, ωστόσο, αντιδρούν

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία προσείλκυσε το 2023 συνολικά πάνω από 85 εκατομμύρια τουρίστες, 13 εκατομμύρια περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι εν λόγω «επιδόσεις» αποτελούν ρεκόρ για τη χώρα της Ιβηρικής η οποία έχει βαλθεί να ξεπεράσει τη Γαλλία ως «ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στον κόσμο».

Συγκριτικά, οι τουριστικές αφίξεις στη Γαλλία ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 100 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 7 εκατ.

Η τουριστική «έκρηξη» συνοδεύεται, βέβαια, από οικονομικά οφέλη, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό αντιστοιχούν στο περίπου 12% με 13% του ισπανικού ΑΕΠ.   

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο «υπερτουρισμός» προκαλεί εντεινόμενες αντιδράσεις από την πλευρά των ντόπιων, ειδικά σε μέρη όπως είναι τα Κανάρια, οι Βαλεαρίδες και η Χώρα των Βάσκων. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν για μια ευρεία γκάμα θεμάτων όπως το ύψος των ενοικίων που ανεβαίνει, η υπερδόμηση, οι σπατάλες (νερού για παράδειγμα), η κακή συμπεριφορά από την πλευρά μερίδας τουριστών, η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων κ.ά.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT