Ρωσία: Η επιστράτευση συνεχίζεται με… υψηλούς μισθούς και συγχωροχάρτια

Ρωσία: Η επιστράτευση συνεχίζεται με… υψηλούς μισθούς και συγχωροχάρτια

Οι ύποπτοι για αδικήματα οι οποίοι θα επιστρατευθούν, απαλλάσσονται από κατηγορίες και επαπειλούμενες δίκες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από περίπου επτά μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο άνοιξε τον δρόμο για την επιστράτευση περίπου 300.000 ανδρών.

Αν και μερική, εκείνη η επιστράτευση είχε προκαλέσει δυσφορία και αντιδράσεις στις τάξεις του ρωσικού πληθυσμού, ενώ υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες οι Ρώσοι που εγκατέλειψαν τη χώρα προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο να κληθούν να πολεμήσουν στα πεδία της Ουκρανίας.

Οσο όμως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας συνεχίζεται στην Ουκρανία, η πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου θα έχει ανάγκη από νεοσύλλεκτους, μια ανάγκη την οποία προσπαθεί πια να καλύψει με εναλλακτικούς τρόπους: προσφέροντας στους νέους επιστρατευθέντες συμβόλαια με υψηλές (για τα ρωσικά δεδομένα) απολαβές αλλά και στρατολογώντας καταδικασμένους εγκληματίες μέσα από τη «δεξαμενή» των ρωσικών φυλακών.

Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα, όσοι επιστρατεύονται παίρνουν ένα εφάπαξ μπόνους (περίπου 11.000 δολ.), επιπλέον του μηνιαίου μισθού των 2.150-2.700 δολ. που είναι περίπου τριπλάσιος του μέσου μισθού στη Ρωσία, ενώ παράλληλα προβλέπονται «αποζημιώσεις» και για τις οικογένειες των στρατιωτών που τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν.    

Από εκεί και πέρα, υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές Αρχές έχουν ήδη στρατολογήσει, για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες φυλακισμένους, ενώ πια προσπαθούν να προσελκύσουν ανθρώπινο δυναμικό και από τις τάξεις των υπόπτων για αδικήματα/εγκλήματα η διερεύνηση/εκδίκαση των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση αυτό το νέο μοντέλο στρατολόγησης, οι ύποπτοι για αδικήματα οι οποίοι θα συμφωνήσουν να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία θα δουν τις σε βάρος τους κατηγορίες να αποσύρονται.

Παρά τις βαριές απώλειές του, ο ρωσικός στρατός είναι τώρα κατά 15% μεγαλύτερος από ό,τι όταν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατου διοικητή των νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT