Γαλλικό δικαστήριο υποχρεώνει το X να ενημερώνει τα ΜΜΕ για έσοδα από το περιεχόμενό τους

Γαλλικό δικαστήριο υποχρεώνει το X να ενημερώνει τα ΜΜΕ για έσοδα από το περιεχόμενό τους

Η δικαστική διαμάχη μεταξύ της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και δέκα γαλλικών ΜΜΕ αφορά το συγγενικό δικαίωμα, το οποίο επιτρέπει σε εφημερίδες, περιοδικά ή ειδησεογραφικά πρακτορεία να λαμβάνουν αμοιβή όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαστήριο του Παρισιού διέταξε την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) να παράσχει σε γαλλικά ΜΜΕ σειρά δεδομένων εμπορικού χαρακτήρα, τα οποία θα επιτρέψουν την αξιολόγηση των εσόδων που αποκομίζει η πλατφόρμα από την κοινοποίηση του περιεχομένου τους.

Η δικαστική απόφαση έρχεται μετά την προσφυγή περίπου δέκα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, στα οποία περιλαμβάνονται οι εφημερίδες Le Monde, Le Figaro και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ειδικότερα, η διαμάχη μεταξύ του X και αυτών των ΜΜΕ αφορά το συγγενικό δικαίωμα που σχετίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα.

Το συγγενικό δικαίωμα επιτρέπει στις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να λαμβάνουν αμοιβή όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Το δικαστήριο διέταξε το Χ να κοινοποιήσει «μέσα σε δύο μήνες» στα μέσα ενημέρωσης που έκαναν την προσφυγή, τον αριθμό των προβολών (views) και το ποσοστό των κλικ στις δημοσιεύσεις τους, τον μέσο αριθμό retweets, αναφορών, απαντήσεων, likes, κοινοποιήσεων μεταξύ άλλων, καθώς και «τα διαφημιστικά έσοδα που αποκομίζει στη Γαλλία το X», από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Απαιτείται επίσης περιγραφή της λειτουργίας των αλγορίθμων του Χ που οδηγεί στην προβολή των δημοσιεύσεων. Αυτά τα δεδομένα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικά μεταξύ των μερών, είναι απαραίτητα για μια «διαφανή αξιολόγηση» των αμοιβών που τα ΜΜΕ θεωρούν ότι οφείλουν να λάβουν, βάσει συγγενικού δικαιώματος. Ωστόσο, θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αυτήν την πληρωμή, επί της οποίας δεν έχει αποφανθεί ο αρμόδιος επί των ασφαλιστικών μέτρων δικαστής.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι όμιλοι Le Monde (Le Monde, Télérama, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications και L’Obs), Le Figaro και Les Échos-Le Parisien υπέβαλαν αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά του X και της γαλλικής θυγατρικής του, λόγω της άρνησής τους να διαπραγματευτούν. Το ίδιο έπραξε και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στη συνέχεια, μια διαμεσολάβηση απέτυχε και η ακρόαση έγινε στο δικαστήριο, στις 4 Μαρτίου.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT