Κίνα: Επίδειξη ισχύος προς την Ταϊβάν

Κίνα: Επίδειξη ισχύος προς την Ταϊβάν

Στρατιωτικά γυμνάσια για την «αυστηρή τιμωρία» του αυτονομιστή προέδρου

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας διεξάγει η Κίνα στο Στενό της Ταϊβάν, φροντίζοντας μάλιστα να τα παρουσιάσει ως «αυστηρή τιμωρία» του νέου προέδρου της νήσου για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Πεκίνο.

Υπό την επωνυμία «Κοινό Ξίφος – 2024Α», οι κινεζικές ασκήσεις άρχισαν χθες το πρωί και θα ολοκληρωθούν σήμερα με τη συμμετοχή δυνάμεων του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδων πυραυλικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, Λι Σι, τόνισε ότι πρόκειται για «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών δυνάμεων της Ταϊβάν» και για «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμειξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων» – αναφορά που παραπέμπει ευθέως στις ΗΠΑ.

Στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, που έγιναν στις 13 Ιανουαρίου, επικράτησε ο Λάι Τσινγκ-τε, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνο αυτονομιστή» το Πεκίνο. Ο νέος ηγέτης της νήσου των 21 εκατομμυρίων κατοίκων ορκίστηκε στα προεδρικά του καθήκοντα την περασμένη Δευτέρα και δεσμεύθηκε, στην ομιλία που εκφώνησε, να υπερασπιστεί τη δημοκρατία στη νήσο, θεωρώντας ότι απειλείται από τον ηπειρωτικό της γείτονα.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα (μετά τον εμφύλιο πόλεμο κομμουνιστών – εθνικιστών) κινεζική επαρχία, την οποία εννοεί να ενσωματώσει στον εθνικό κορμό – κατά προτίμηση με ειρηνικό τρόπο, χωρίς όμως να αποκλείει τη χρήση βίας. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι χαρακτήρισε την επίμαχη ομιλία του Λάι «μνημείο ντροπής» και «επονείδιστη προδοσία έναντι του έθνους του και των προγόνων του».

Θα συντρίψουμε αποφασιστικά κάθε απόπειρα για ανεξαρτησία της νήσου, διαμηνύει το Πεκίνο, ενώ η Ταϊπέι καταγγέλλει προκλητική και επιθετική συμπεριφορά.

Σε ανακοίνωσή της για τα κινεζικά γυμνάσια, η προεδρία της Ταϊβάν ανέφερε: «Είναι λυπηρό να βλέπουμε την Κίνα να υιοθετεί μονομερή και προκλητική στρατιωτική συμπεριφορά, που απειλεί τη δημοκρατία και την ελευθερία της Ταϊβάν, καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της νήσου «καταδίκασε σθεναρά» την κινεζική επίδειξη ισχύος και έκανε γνωστό ότι ανέπτυξε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις σε αντίδραση «για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία».

Οι τοποθετήσεις αυτές της Ταϊβάν προκάλεσαν επιθετική ανταπάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν να προειδοποιεί πως αν οι αποσχιστικές δυνάμεις αποπειραθούν να κηρύξουν την ανεξαρτησία, τότε «θα συντριβούν αποφασιστικά» από το Πεκίνο.

Με Τόκιο και Σεούλ

Σε αντίθεση με την επικίνδυνη ένταση στο Στενό της Ταϊβάν, οι σχέσεις της Κίνας με τους δύο βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, φαίνεται να διανύουν φάση αποκλιμάκωσης. Οπως ανακοινώθηκε χθες από τη Σεούλ, οι ηγέτες των τριών χωρών θα πραγματοποιήσουν το διάστημα 26-27 Μαΐου την πρώτη τους τριμερή συνάντηση κορυφής εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ θα έχει διμερείς συνομιλίες στη Σεούλ με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Ιάπωνα ομόλογό του Φουμίο Κισίντα, ενώ η τριμερής συνάντηση των τριών ανδρών θα λάβει χώρα τη Δευτέρα. Παρότι οι τρεις χώρες έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιούν συναντήσεις κορυφής σε ετήσια βάση για να ενισχύσουν την περιφερειακή τους συνεργασία, η κρίση της COVID-19 και σειρά διμερών διενέξεων εμπόδισαν την πραγματοποίηση των συναντήσεων τα τελευταία χρόνια – η τελευταία από αυτές ήταν στα τέλη του 2019.

Η Κίνα ανησυχεί για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ, που διατηρούν στις δύο χώρες περίπου 80.000 στρατιώτες, διαβλέποντας σε αυτήν αντικινεζική αιχμή. Σοβαρές διενέξεις, με ρίζες στο αυτοκρατορικό παρελθόν της Ιαπωνίας, ταλαιπωρούν και τις σχέσεις του Τόκιο με τη Σεούλ. Οι τρεις χώρες αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή δήλωση για έξι τομείς, συμπεριλαμβανομένων του εμπορίου και της οικονομίας, ενώ θα συζητηθούν και θέματα περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να αναπτύξει στρατιωτικές συμμαχίες στη λογική ανταγωνιστικών μπλοκ με καμία χώρα, μη εξαιρουμένης της Κίνας. Η Ρωσίδα αξιωματούχος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί η σχέση Ρωσίας – Κίνας πιο μακριά από τη «συμμαχία χωρίς όρια» που διακήρυξαν στα τέλη του 2021 οι ηγέτες των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT